Política 20/05/2015

Cinca defensa l'avenç d'Andorra davant les recomanacions de l'ONU

"Andorra està avançant favorablement, però té moltes coses per fer i esperit de millora" ha insistit el ministre, que ha justificat la situació de l'accés a la nacionalitat i la penalització de l'avortament per la idiosincràsia del país

J.d.
2 min

Andorra la VellaEl ministre portaveu, Jordi Cinca, ha insistit aquest dimecres que "no hem de tenir complex de que Andorra està anant enrere" davant les recomanacions del Comitè de Drets Humans de l'ONU en l'Examen Periòdic Universal, que demanen entre altres coses la despenalització de l'avortament en el supòsit d'una violació, la rebaixa dels anys per a accedir a la nacionalitat i la regulació del dret de vaga, com va poder saber l'ARA. Segons recorda Cinca, el Consell General ja "ha pres la decisió que ha pres" respecte a l'avortament, per exemple, i "poc més cal dir".

El portaveu del Govern ha insistit que l'informe encara no és oficial i definitiu, però que són qüestions recurrents que surten cada vegada que s'avalua Andorra en aquests àmbits i que "hem d'estar força satisfets i tranquils" dels avenços que s'han fet fins ara. Això no treu, ha reconegut el ministre, que tot i anar millorant a Andorra "se li facin noves recomanacions" i que ara, el que cal fer és "avaluar totes les recomanacions, veure quines encaixen en la dinàmica que està seguint Andorra, quins compromisos per anar-les acomplint es poden prendre". L'informe serà oficial, segons ha calculat el ministre, al setembre, quan el Principat haurà de respondre a aquestes i altres qüestions, com la de la consulta per unir-se a la Organització Internacional del Treball o l'adopció d'una llei d'accés a la informació per promoure la llibertat d'expressió i d'opinió.

Ara bé, el representant de l'Executiu especifica que el cas de l'avortament i la nacionalitat són qüestions molt puntuals en un context molt específic i s'escuda en el fet que "la nostra realitat institucional és la que és", per explicar el fet que no es modifiqui la legislació en aquests àmbits. En canvi, el Govern opta per "explicar aquesta realitat als organismes" internacionals, una realitat "fàcilment explicable que no traurà que aquests països vagin insistint que s'ha de continuar millorant".

És el cas de la restricció de l'adopció de la nacionalitat, que Cinca explica per "la nostra petitesa" i el fet que "amb una llei de nacionalitat més laxa l'impacte seria molt diferent". "Andorra està avançant favorablement, però té moltes coses per fer i esperit de millora", ha conclòs el ministre.

stats