Política 28/06/2016

Aprovat el tancament de la Universitat de les Valls amb l'abstenció del PS

El ministre Eric Jover i el conseller demòcrata Josep Anton Bardina han criticat la decisió del PS, recordant que es va aportar la totalitat de la informació sobre la qüestió, que al seu parer deixava clar que la UdV no havia complert amb els requisits establerts per llei

M.t.
3 min
El ministre d'Educació i Ensenyament Superior, Eric Jover / ANA

Andorra la VellaEl Consell General ha aprovat aquest dimarts la revocació de la Universitat de les Valls (UdV) amb els vots a favor de DA, Liberals i SDP i l'abstenció del PS. El ministre d'Educació i Ensenyament Superior, Eric Jover, i el conseller general demòcrata Josep Anton Bardina han expressat la seva sorpresa per l'abstenció dels consellers socialdemòcrates, perquè al seu entendre, amb la compareixença del ministre i amb tota la documentació aportada quedava clar que el centre presentava mancances que comprometien la qualitat del servei. El conseller del PS Pere López ha justificat el vot pel fet de no tenir la certesa que al llarg de tot el procés "s'hagi volgut acompanyar o ajudar el projecte de manera adequada", tot i que ha reconegut estar d'acord amb la decisió de revocació. De la seva banda, des de Liberals d'Andorra, que al mes d'abril va qüestionar que s'hagués respectat el dret a la defensa i que va ser assenyalat de ser el responsable de la filtració del projecte de llei, aquest dimarts el conseller Ferran Costa ha fet costat al Govern assegurant que calia actuar "amb sentit d'estat i conforme a la llei", i s'ha desmarcat de la interpretació de López. Tant el Govern com els grups demòcrata i liberal han coincidit en assenyalar la necessitat de modificar la legislació actual de creació i revocació de centres universitaris.

El debat sobre el projecte de llei de revocació definitiva de la Universitat de les Valls (UdV) l'ha protagonitzat la decisió dels consellers del PS d'abstenir-se en la votació. Pere López ha assegurat que tenen dubtes sobre les actuacions del Govern i ha criticat la compareixença del ministre Eric Jover davant la comissió legislativa, assegurant que va ser massa efectista i que va donar la sensació que "hi havia dues bandes enfrontades".

El ministre Eric Jover i el conseller demòcrata Josep Anton Bardina han criticat la decisió del PS, recordant que es va aportar la totalitat de la informació sobre la qüestió, que al seu parer deixava clar que la UdV no havia complert amb els requisits establerts per llei, cosa que posava en risc la qualitat i la credibilitat del servei. A més, el ministre ha destacat que "no estem validant la política d'acompanyament dels diferents governs", sinó la revocació del centre.

En canvi, tot i lamentar la mala notícia que suposa el tancament d'una universitat, la resta de grups han votat a favor de la decisió. Així, la consellera Sílvia Bonet (SDP), ha parlat de "fracàs col·lectiu" i també ha fet referència a una falta d'acompanyament per poder tirar endavant el projecte. En tot cas, ha assegurat que "tots tenim responsabilitat" i ha desitjat que en un futur es puguin evitar els mateixos errors.

De la seva banda, el conseller general liberal Ferran Costa ha indicat que malgrat que es tracta d'una situació que no agrada a ningú, "hem d'actuar amb sentit de responsabilitat i conforme a llei". Igual que el ministre, Costa també ha posat de manifest la necessitat de millorar la "complexa i feixuga" legislació de creació i revocació d'universitats. Cal recordar que al mes d'abril, en sessió de control al Govern, el mateix Costa va criticar el procés de revocació de la UdV assegurant que s'havia incomplert el dret a la defensa i acusant el Govern d'actuar de manera unilateral. Posteriorment, el grup parlamentari liberal va ser assenyalat d'haver filtrat el projecte de llei de revocació a la defensa dels responsables de la universitat, encapçalada per un advocat membre del partit.

D'altra banda, la sessió de Consell General d'aquest dimarts també ha servit per aprovar la Llei de creació de l'Agència de Qualitat de l'Ensenyament Superior d'Andorra (AQUA), també amb l'abstenció dels tres consellers del PS.

stats