Política 27/03/2015

DA i Liberals acorden no cedir consellers a SDP i PS

Està previst que la sessió d'investidura del cap de Govern tingui lloc dimarts i dimecres de la setmana vinent, i que dijous es voti la llei BPA

M.t.
3 min
Un moment de la reunió entre els partits amb representació al Consell General, aquest divendres.

Andorra la VellaDemòcrates per Andorra i Liberals d'Andorra han decidit, finalment, no cedir cap conseller per tal que Socialdemocràcia i Progrés i el Partit Socialdemòcrata poguessin formar grups parlamentaris propis. Així doncs, i a l'espera del que puguin decidir abans de dilluns les dues formacions minoritàries, tot sembla indicar que la legislatura comptarà amb tres grups, un d'ells mixt.

D'altra banda, s'ha acordat que dimarts es faci el debat d'investidura, que dimecres juri el cap de Govern, i a continuació es nomenin els ministres per tal que el nou Govern pugui presentar el projecte de llei sobre BPA, i que aquesta es pugui votar dijous vinent.

Cap partit disposat a cedir un conseller durant tota la legislatura

Les quatre forces polítiques amb representació al Consell General no han arribat a cap acord perquè tant DA com Ld'A només estaven disposats a cedir un conseller que no es quedés adscrit a un altre grup. El número dos de Liberals i futur president suplent del grup parlamentari, Jordi Gallardo, ha explicat que es feia difícil cedir un conseller que es quedés en permanència a Socialdemocràcia i Progrés i, com que la intenció era ajudar a tots dos grups i DA "no ha volgut deixar-ne dos tot i tenir-ne 15, no hi ha hagut manera d'arribar a un acord".

De la seva banda, el futur president suplent del grup parlamentari demòcrata, Miquel Aleix, ha justificat que el seu grup tampoc podia deixar un conseller durant tota la legislatura "perquè perdíem la majoria a la Junta de Presidents". Aleix ha dit que, per tant, estaven només en disposició de cedir un sol conseller, i ha recordat que l'altra condició era que només farien aquest esforç si s'ajudava tant a SDP com el PS.

Per tot plegat, no ha pogut haver-hi acord, i en un principi tot sembla indicar que hi haurà tres grups parlamentaris: el demòcrata, el liberal i el grup mixt, amb els consellers de Junts i de SDP. Malgrat tot, aquestes dues formacions valoraran durant el cap de setmana si hi ha alguna possibilitat d'anar per separat, ja que segons algunes interpretacions, podria ser possible que els dos consellers de SDP poguessin formar part del Consell General com a consellers no adscrits.

Llei BPA aprovada dijous vinent

Els grups parlamentaris, juntament amb la Sindicatura, també han tancat aquest divendres el calendari parlamentari de la setmana vinent. Finalment, un cop dilluns a la tarda s'acabi el termini per formar els grups parlamentaris i presentar les candidatures a cap de Govern (tot sembla indicar que Liberals també presentarà la seva candidatura), el debat d'investidura començarà dimarts amb els discursos i les intervencions dels grups, i continuarà dimecres amb la presa de possessió del cap de Govern. En aquest punt, el cap de Govern nomenarà els ministres per formar l'Executiu que haurà de presentar, per la via de l'extrema urgència i necessitat, la llei de mesures per fer front a la reestructuració i resolució d'entitats bancàries. Està previst que el text es pugui votar en una nova sessió de Consell General que se celebrarà dijous 2 d'abril.

Jordi Gallardo ha indicat que aquesta proposta de calendari els satisfà molt més que la primera proposta que es va posar sobre la taula, perquè "és més respectuosa amb el Reglament del Consell i la Constitució, i permet assolir els mateixos objectius sense fer interpretacions tan àmplies".

Pel que fa a la llei, Gallardo ha dit que encara no han tingut temps d'analitzar el segon esborrany que se'ls ha lliurat, i ha reiterat la seva voluntat d'analitzar-lo conjuntament amb els informes que han "exigit des del primer moment, que són un informe de l'INAF i un full de ruta". El conseller liberal ha lamentat que l'INAF els hagi dit que no han pogut fer l'informe perquè han estat totalment dedicats a trobar una solució a la crisi de BPA.

stats