Política 13/05/2015

DA lamenta la instrumentalització política que s'està fent de l'afer BPA

El conseller general Carles Jordana destaca que la ratificació de les acusacions contra BPA per part del FinCEN avala l'actuació del Govern

Ana
3 min
Debat d'investidura al Consell General

Andorra la VellaEl grup parlamentari demòcrata ha destacat que les recents declaracions de la directora del FinCEN refermant la seva postura envers el cas BPA avalen l'actuació contundent que va prendre el Govern arran de les acusacions de l'organisme nord-americà. Jennifer Shasky Calvery, en el marc del Fòrum de la Prevenció del Blanqueig de Diners de la Costa Oest celebrat el passat 6 de maig, va recordar que hi ha motius raonables per concloure que diversos directius de BPA van facilitar transaccions financeres de terceres persones que prestaven serveis a persones i organitzacions relacionades amb el crim organitzat, la corrupció, el contraban i el frau, i que per aquest motiu es va qualificar BPA com a entitat sotmesa a preocupació de primer ordre en matèria de blanqueig de diners. Aquestes declaracions, fetes gairebé dos mesos després d'emetre la proposta de regulació, són interpretades per DA com un aval a les accions que s'han dut a terme per donar resposta a les acusacions de blanqueig i a la necessitat d'actuar de manera ferma. En aquest sentit, Jordana ha lamentat la instrumentalització política que s'ha fet de l'afer BPA, en referència a les crítiques rebudes arran de la intervenció de l'entitat i al fet que el Govern no hagi fet una crida explícita per enviar comentaris al FinCEN.

El grup parlamentari demòcrata considera que la ratificació de les acusacions contra BPA que va fer la directora del FinCEN públicament la setmana passada reforça la necessitat d'haver actuat amb 'contundència' davant la nota de l'organisme del passat 10 de març. El conseller general Carles Jordana ha explicat a l'ANA que el seu discurs demostra que "no s'ha mogut ni una coma del posicionament inicial", i que tot fa pensar que la proposta de norma serà ratificada, tot i no ser el desitjable per a Andorra. Amb tot, DA confia que l'organisme nord-americà tingui en compte els passos que s'han fet fins a la data per tal que es pugui controlar l'efecte contagi i es puguin repatriar els fons dels clients.

Carles Jordana s'ha tornat a mostrar en contra de les crítiques que s'han alçat per l'actuació del Govern, i ha lamentat la instrumentalització política que s'està fent de l'afer. En concret, des de DA retreuen el fet que des de la plataforma Testimonis BPA s'acusi l'Executiu de no informar sobre la possibilitat que qualsevol persona o entitat pogués fer al·legacions, i que critiquin que el mateix Govern no hagi fet al·legacions per aquesta via. El conseller demòcrata ha assegurat que tant de bo els 300 comentaris formulats puguin servir d'alguna cosa, però ha recordat que el FinCEN no ha fet una crida específica a rebre comentaris dels clients afectats, i que la possibilitat de fer al·legacions ja s'especificava des d'un primer moment. Amb tot, DA confia que l'organisme nord-americà tingui en compte els passos que s'han fet fins a la data per tal que es pugui controlar l'efecte contagi i es puguin repatriar els fons dels clients.

Pel que fa a les xifres de passius il·lícits que alguns mitjans atribueixen a les conclusions de l'auditoria de PwC, Jordana considera que són rumors, però que si es confirmessin demostraria que no s'han trobat més casos dels que ja va assenyalar el FinCEN.

El PS demana els comentaris fets pel Govern

D'altra banda, precisament el grup mixt ha presentat aquest dimecres una pregunta urgent que haurà de ser resposta en la sessió de Consell General d'aquest dijous per saber quins han estat els comentaris o al·legacions aportades pel Govern durant el període de 60 dies fixat pel FinCEN i, en cas que no se n'hagin formulat, els motius. Paral·lelament, el PS també ha demanat informació sobre les comunicacions entre les diferents autoritats andorranes i el FinCEN, el contracte amb PwC , i els expedients tramitats per la UIFAND relacionats amb les causes investigades pel FinCEN i/o amb BPA.

stats