Política 07/12/2016

Sorpresa de DA pel "dur posicionament" de Liberals contra el marc institucional

Eric Jover recorda que el text final no se sabrà fins que acabi el procés de negociació, i lamenta que aquesta oposició tan dura pugui fer disminuir la potència de negociació d'Andorra a Brussel·les

Ana
2 min
El secretari general de DA, Eric Jover / ANA

Andorra la VellaEl secretari general de Demòcrates per Andorra (DA), Eric Jover, ha mostrat aquest dimecres la seva sorpresa per la duresa del posicionament de Liberals d'Andorra respecte al text del marc institucional de l'acord d'associació amb la Unió Europea presentat aquest dilluns. Davant de les manifestacions de Josep Pintat afirmant que es tracta d'una "submissió" d'Andorra a la UE, Jover, en declaracions a l'ANA, ha assenyalat que el document presentat no és definitiu, i que "l'acord que considerem oportú tant Andorra com la Unió Europea no el sabrem fins al final del procés de negociació". A més, el dirigent de DA creu que mostrar aquesta oposició "tan franca de manera pública", "segurament l'únic que fa és disminuir la nostra potència de negociació a Brussel·les".

El secretari general de DA, Eric Jover, que va ser present a la reunió en què el Govern va presentar el text sobre el marc institucional als grups parlamentaris, s'ha mostrat sorprès de la reacció "tan dura" de Liberals d'Andorra, tenint en compte que durant la trobada, "cap conseller general liberal va fer preguntes", i el seu assessor no va contradir els assessors del Govern sinó que va complementar la discussió, "però en cap cas va quedar palesa aquesta oposició frontal i la duresa del missatge dels liberals".

Jover ha destacat que el document que es va presentar no és definitiu, sinó que és un text amb aportacions tant de la UE com dels tres països i que encara no estan acceptades, i que aquesta discussió es deixa per a més endavant. Així, ha deixat clar que "el posicionament final serà fruit d'una negociació, i això és el que passa en qualsevol negociació".

"Crec que per voler ser massa transparents i explicar als grups parlamentaris com va evolucionant el text, no han acabat d'entendre que és un procés negociador", ha afirmat Jover. En aquest sentit, ha assegurat que entendrà que Liberals es mostri contrari a l'acord un cop estigui negociat, però no quan encara hi ha propostes que estan en joc. Així, creu que és "completament prematur" afirmar que hi ha propostes que s'acceptaran o no quan "estem en ple procés de negociació", i ha alertat que aquest posicionament contrari de Ld'A pot fer disminuir la potència de negociació d'Andorra a Brussel·les.

Pel que fa al contingut del marc institucional, el secretari general de DA ha destacat que un dels punts importants és saber què passarà quan hi hagi un desacord entre les parts. Així, ha explicat que hi ha diferents models possibles i que el que s'intentarà és el de donar el màxim de poder possible al comitè mixt, i que en cas que no arribi a cap decisió la qüestió passi al Tribunal Superior de Justícia Europea. "És un procediment relativament similar al de l'Espai Econòmic Europeu i no ens sembla fora de lloc, però és un text que va evolucionant i encara no està tancat", ha indicat Jover.

Respecte al posicionament de Mònaco, ha reconegut que aquest país "en alguns punts fa esmenes que són pròpies i que ni San Marino ni Andorra consideren oportunes", però que hi ha d'altres matisos en què tots tres països estan d'acord. En aquest sentit, Jover creu que "cada país assumeix una posició negociadora i, per tant, hem d'esperar".

stats