Política 08/01/2017

Denuncien que el conveni de trasllat de residus incompleix els objectius europeus de sostenibilitat

Segons la Federació Ecologistes de Catalunya i la CUP el conveni aniria en contra les mesures europees per limitar la incineració d'elements reciclables el 2020

S.f.
1 min
Una planta de reciclatge d'envasos.

Andorra la VellaDenuncien que el Govern d’Andorra “va posar en marxa una nova incineradora de residus el 2006 de la Comella que per funcionar obtenint rendibilitat econòmica ha d’incinerar com a mínim 45.000 tones anuals” i que per aquest motiu “el govern Andorrà es veu en l’obligació de compensar a l’empresa, per aquest motiu a Andorra no es potencia les polítiques de reciclatge fora del mínim exigible”.

Per altra banda, la CUP alerta que “la incineració no és, en cap cas, una alternativa sostenible per a la gestió de residus” i ha posat en dubte que el Govern català compleixi “amb les exigències de la directiva europea, que fixa un mínim del 50% de reciclatge en residus domiciliaris abans del 2020”. En aquest sentit, ha recordat els “efectes nocius sobre el canvi climàtic i el contrasentit pel que fa a les polítiques de reciclatge i reducció a l’origen que s’haurien d’impulsar”.

A més, segons la CUP el conveni subscrit per l’Agència de Residus de Catalunya amb el Govern d’Andorra aniria en contra de la directiva europea de residus i del programa de residus de la Generalitat “en anar en sentit contrari de les mesures de prevenció i de l’economia circular, aquest conveni aposta per les accions finalistes d’abocament i incineració”. Darrere els motius pel trasllat i tractament de residus a Andorra, segons la CUP hi haurien “interessos polítics i econòmics”. La diputada de la CUP, Mireia Boya, ha manifestat que “quan l’Agència de Residus de Catalunya diu ‘valorització energètica’ vol dir incineració i negoci”.

stats