Política 28/06/2015

Ferrer descarta apujar les cotitzacions a curt termini

La ministra de Salut, Afers Socials i Ocupació diu que "hi ha auditories que diuen que si gestionem bé es pot estalviar molta despesa", i que un cop feta aquesta feina interna, "llavors podrem valorar si hem de demanar un esforç suplementari al ciutadà o no"

Ana
2 min
La ministra de Salut, Afers Socials i Ocupació, Rosa Ferrer / G.Ll. T.

Andorra la VellaLa ministra de Salut, Afers Socials i Ocupació, Rosa Ferrer, descarta de moment apujar les cotitzacions de la seguretat social perquè considera que primer cal fer l'esforç intern de gestionar correctament. En una entrevista a l'ANA, Ferrer ha assegurat que "hi ha auditories que diuen que si gestionem bé es pot estalviar molta despesa", motiu pel qual considera que "de moment les cotitzacions no s'haurien de tocar", perquè abans cal fer la feina de control i de gestió correcta dels recursos. "Jo no dic que no s'hagi de fer, però primer hem de fer un esforç de millor gestió", continuant amb la línia iniciada per la seva predecessora, i un cop feta aquesta feina "llavors podrem valorar si hem de demanar un esforç suplementari al ciutadà o no", ha afegit.

De fet, Rosa Ferrer creu que algunes de les mesures que s'implementaran amb el nou Pla de salut, com la història clínica compartida o el metge referent, ajudaran molt a controlar la despesa perquè evitaran que es dupliquin determinades prestacions i es racionalitzarà l'ús dels serveis que s'ofereixen. No obstant, la ministra creu que quan es parla de salut, potser l'estalvi que s'aconseguià és mínim o fins i tot s'incrementarà perquè s'hauran d'ampliar serveis. "L'important és que donis un major i millor servei, el que no podem fer és anar incrementant sense control la despesa".

Pel que fa al Pla nacional de salut, que és l'eina bàsica per reformar el sistema sanitari per tal que esdevingui un sistema integrat que giri entorn de la persona, Rosa Ferrer ha explicat que s'està treballant en un esborrany però que la idea és acabar-lo de redactar mitjançant un procés participatiu amb tots els agents implicats, i que a finals d'any hi hagi un debat al Consell General perquè pugui ser adoptat. Amb tot, la ministra considera que el pla és molt ambiciós i que serà difícil assolir tots els objectius el 2020. "En tot cas, si ens posem ja a treballar, amb un termini de 5 o 6 anys hi ha coses que poden estar molt avançades".

El subsidi d'atur s'hauria de crear, a curt o llarg termini

D'altra banda, la nova ministra considera que a la llarga s'hauria de crear un subsidi d'atur, amb un fons de garantia salarial. "Penso que no hi hauria d'haver cap inconvenient, però el moment econòmic actual no és el millor ja que els salaris estan congelats i el poder adquisitiu no és el que era fa 10 anys enrere". Així, Ferrer aposta per esperar a què les economies domèstiques notin el creixement econòmic que s'està començant a produir. "Quan es produeixi això penso que serà realment el moment de posar-ho sobre la taula", ha assegurat. Mentrestant, Rosa Ferrer creu que s'ha de fer front a les necessitats amb la creació de borses de treball, amb la reforma del Servei d'Ocupació, i amb les ajudes socials per la via de l'aportació directa de l'Estat. "Amb això s'ha estat solidari, no és la situació més correcta, però s'hauria d'haver creat aquest fons que no existia", ha conclòs.

stats