Política 06/10/2015

Francesc Pons, Montserrat Montés i Carles Sansa, nous membres del Tribunal de Comptes

La renovació de l'organisme s'ha enllestit després que Liberals d'Andorra hagi proposat Montserrat Montés

2 min
Mònica Bonell en roda de premsa / M.T. (ANA)

El debat sobre la renovació dels membres del Tribunal de Comptes arriba al seu final després que aquest dimarts el grup parlamentari liberal hagi proposat el seu candidat. Segons han confirmat diverses fonts a l'ANA, es tracta de Montserrat Montés, que disposa d'un perfil tècnic i prové del món privat. Aquest nom se suma al que ja va proposar el grup mixt, Carles Sansa, i el del grup parlamentari demòcrata, que va optar per renovar Francesc Pons com a membre del Tribunal, i que en serà el president en aquesta nova etapa, substituint Carles Santacreu. Durant la roda de premsa posterior a la Junta de Presidents, la subsíndica general, Mònica Bonell, ha dit que la previsió és que la nova composició de l'òrgan es voti en la sessió de Consell General del proper 22 d'octubre.

Després de les discrepàncies que van suscitar algunes propostes fetes per DA i Liberals, finalment s'han presentat perfils tècnics sense responsabilitats a l'administració pública com a membres del Tribunal de Comptes, un copp els membres actuals havien esgotat el mandat des de fa temps. D'una banda, DA aposta per renovar el càrrec a Francesc Pons, que serà el president de l'organisme, i de l'altra, Liberals ha proposat Montserrat Montés, una professional amb perfil tècnic que prové del món privat. Fonts del grup mixt han indicat que a priori veuen bé els dos noms, tot i que lamenten que no prosperés la seva proposta d'ampliar l'òrgan fins a cinc membres i que DA no complís l'acord posterior d'optar per renovar tots tres membres. En aquest sentit, consideren que renovar només Francesc Pons és una decisió arbitrària.

La subsíndica general, Mònica Bonell, durant la roda de premsa posterior a la Junta de Presidents, no ha volgut entrar en la polèmica, limitant-se a valorar positivament que finalment s'hagi pogut renovar l'organisme, i posant de manifest que, segons la llei, és convenient que els membres no es renovin tots al mateix temps. A més, Bonell ha assegurat que la decisió de mantenir tres membres va ser presa per unanimitat.

Constitució de la Junta Electoral

D'altra banda, durant la Junta de Presidents d'aquest dimarts també ha quedat constituïda la Junta Electoral, els membres de la qual hauran de prendre possessió del càrrec durant aquest mes d'octubre. Els membres proposats pel grup mixt són Serni Pol com a titular i Joaquim Dolsa de suplent, els del grup liberal són Eva López de titular i Joana Mañas de suplent i, per part del grup demòcrata hi haurà Jean Michel Rascagneres de titular i Meritxell Verdú com a suplent.

Finalment, Bonell ha informat que durant la darrera reunió de la Junta de Presidents el síndic general va presentar un document que instava els presidents a fer una reflexió sobre el format de les sessions de control al Govern, tenint en compte les sessions maratonianes que s'han viscut durant aquest inici de legislatura. Amb tot, segons Bonell, aquest dimarts els grups han vist amb bons ulls la decisió adoptada pel síndic durant la darrera sessió de fer respectar els temps i el reglament, cosa que va fer que malgrat l'important nombre de preguntes, la jornada es desenvolupés de manera força àgil. Tot i això, la subsíndica ha assegurat que la reflexió proposada pel síndic per analitzar la conveniència de proposar alguna modificació del reglament segueix en peu.

stats