Política 22/09/2016

Gallardo critica que el plantejament a Europa sigui el de "fa deu anys"

Creu que el Govern hauria de frenar les negociacions tenint en compte, entre altres aspectes, el Brexit

M.f.
3 min
E preisdent de Liberals d'Andorra, Jordi Gallardo, durant la seva intervenció a la reunió de poble a Andorra la Vella

Andorra la VellaEls pactes en matèria de sanitat i per l'acord d'associació amb la Unió Europea han estat protagonistes de la reunió de poble que Liberals d'Andorra havia convocat a Andorra la Vella. El president de Liberals, Jordi Gallardo, ha posat en relleu que en la qüestió d'Europa cal que el Govern "pitgi el fre" i tingui en compte la situació actual, marcada especialment pel Brexit, ja que creuen que a més s'està negociant amb "un plantejament de fa deu anys". També, consideren que abans de negociar amb Europa el que seria necessari és "endreçar la casa" i abordar un seguit de qüestions internes, com per exemple el model de sanitat que es pot permetre el país o la reactivació econòmica.

Gallardo ha assenyalat que si des de l'Executiu s'aferren a l'acord d'associació amb la Unió Europea és per una necessitat de "fugir cap endavant" després que les polítiques endegades per reactivar l'economia, com l'obertura econòmica, no hagin donat els fruits esperats. També considera que si realment no es fa un replantejament en aquesta qüestió és perquè des del Govern demòcrata es volen "penjar la medalla" de ser els que han tancat aquest acord amb Europa i ha lamentat, novament, que no es tinguin en compte els efectes que pot tenir. Gallardo ha reiterat que els liberals "són europeus" però que també, i per sobre de tot, són "andorrans" i que per tant abans de donar suport al Govern en aquestes negociacions per a l'acord d'associació cal que es doni tota la informació, necessària, també, per fer un referèndum al final del procés.

La idea "d'endreçar la casa" també ha estat present en les paraules que el president dels Liberals ha tingut sobre el pacte d'Estat en matèria de sanitat. En aquest sentit, ha dit que han "recollit el guant" que els han llançat des de l'Executiu ja que aquesta proposta està "millor plantejada" que la d'Europa, si bé ha dit que han demanat una reunió amb el ministre de Salut, Carles Álvarez Marfany, per concretar els aspectes d'aquest pacte, ja que creuen que el document que se'ls ha fet arribar és massa genèric. Ha destacat que cal tenir clar quin model de sanitat es pot permetre el país i que és necessari que es tirin endavant propostes concretes posant sobre la taula temes importants com ara l'augment de les cotitzacions, ja que ha lamentat que "no ens podem permetre que la sanitat es deteriori com s'està deteriorant".

Demanda d'una major participació

A la reunió de poble, a la qual han assistit una trentena de persones, també hi ha intervingut el conseller de l'oposició al Comú d'Andorra la Vella, Víctor Pintos, que ha lamentat que no se'ls deixi participar en les comissions "mal anomenades de treball". Ha reiterat que temen que el capítol d'inversions per a aquest 2016 previst al pressupost no s'acabi esgotant i ha lamentat que projectes que la majoria defensava com la remodelació de Meritxell, l'avinguda d'Enclar, o les millores a la façana dels Serradells per qüestions de seguretat, hagin quedat ajornades per a altres exercicis. També ha lamentat la manca d'informació pel que fa al futur del Centre de Congressos o a l'externalització de la recollida de residus urbans. "No estem d'acord en les formes", ha dit, reivindicant la xifra de ciutadans que els dos partits de l'oposició representen. Qüestionat sobre el projecte del giny al Pic de Carroi, ha dit que els sembla "un projecte agosarat" si bé no han rebut informació concreta.

stats