Política 27/07/2017

Gili demana informació sobre el seguiment dels malalts de diabetis

La consellera general del PS afirma que "ens arriben algunes veus que ens diuen que no sempre es pot fer el tractament més adequat per a la persona"

ARA Andorra
2 min
Els consellers generals Rosa Gili  i Gerard Alís. / ARXIU ANA

Andorra la VellaLa consellera general del Partit Socialdemòcrata (PS) Rosa Gili ha presentat una sèrie de preguntes que el Govern haurà de respondre de forma escrita mitjançant les quals vol ampliar la informació sobre el seguiment que es fa al país d’aquells malalts afectats de diabetis, segons informa la formació en un comunicat. La parlamentària demana tant aspectes tècnics sobre els protocols d’atenció als pacients com per la utilització de determinats tractaments.

L’escrit tramitat aquest dijous a la Sindicatura recull una llarga bateria de qüestions vinculades al tractament dels pacients afectats per aquesta patologia. Així, demana pels protocols generals de seguiment de les persones hospitalitzades, tant de dia com de nit i si aquests són diferents en el cas de l’atenció pediàtrica.

També vol saber si l’hospital disposa “d’una màquina pediàtrica d’analítiques” i quin és “l’interès sanitari” i pels malalts que suposaria el fet de tenir-ne una així com el cost. A més, demana saber el nombre d’analítiques fetes a menors durant el 2016.

Gili continua preguntant pels equips d’infusió subcutània contínua d’insulina. Així, demana quants han estat reemborsats per la CASS des que van ser inclosos dins la cartera de prestacions el 27 de febrer del 2013. El mateix vol saber pel que fa referència als equips de monitorització contínua de glucèmia. Sobre els dos aparells, a més, reclama que s’expliqui si s’han utilitzat en atenció hospitalària, així com “l’interès sanitari” que aporten i “què suposen pel pacient”.

La consellera general del PS segueix preguntant per l’ús d’aquests equipaments. Així, demana quantes persones s’han beneficiat d’ells, sigui en àmbit hospitalari o ambulatori, si l’utilitzen de forma continuada i, en cas contrari, vol saber “si hi ha alguna explicació que justifiqui que no ho facin” i si “aquest fet pot anar lligat a un no reemborsament de la CASS”.

Gili qüestiona també al Govern pels controls capil·lars. Pregunta quants s’han de fer al dia “segons pautes hospitalàries” i “quin cost té per cada pacient la utilització d’aquest dispositiu”. A l'últim, reclama que s’expliqui “quin cost té el tractament tradicional per efectuar els mateixos controls de glucèmia”.

La parlamentària socialdemòcrata ha explicat que les preguntes, per una banda, “s’interessen per aspectes més tècnics, com ara els protocols de seguiment de la salut d’una persona hospitalitzada, l’atenció de cara als infants o per si es posseeix o no una màquina d’analítiques”. Després, ha indicat, “hi ha altres més relacionades cap al tractament”. I és aquí on ha comentat que “ens arriben algunes veus que ens diuen que no sempre es pot fer el tractament més adequat per la persona”. Per això, “amb les preguntes volem baixar al detall i veure com es fa el seguiment dels malalts”.

stats