Política 23/08/2016

El Govern català celebra que Andorra investigui la “guerra bruta” de l’Estat contra el procés

La defensa de la família Pujol ampliarà la querella i demanarà la imputació de Joan Pau Miquel, la de l'excomissari de la policia Martín Blas i la de l'agregat d'Interior a l'ambaixada, Celestino Barroso

Núria Orriols
2 min
Higini Cierco arriba a la Seu de la Justícia per declarar / B.N.

BarcelonaTal com ja va avançar aquest dilluns l'ARA Andorra, la justícia andorrana investigarà la presumpta coacció que va exercir l'estat espanyol sobre els directius de la Banca Privada d’Andorra (BPA) per filtrar informacions que perjudiquessin el procés sobiranista. Així ho ha decidit la jutge Canòlich Mingorance un cop acabada la instrucció del cas BPA sobre suposades il·legalitats de diversos directius de l'entitat bancària. En aquest sentit, fonts consultades de la Generalitat han celebrat que s'investigui la "instrumentalització" de l'Estat per anar en contra de l'independentisme, lamenten que hagi de ser la justícia d'Andorra i "no l’espanyola" la que obri una investigació sobre la "guerra bruta" de l'Estat contra el procés.

Tot i que la relació de la BPA amb els escàndols polítics -el banc està acusat de filtrar les dades de la família Pujol- no tenia res a veure amb la investigació, l'accionista majoritari de la BPA, Higini Cierco, va denunciar en la seva declaració pressions, amenaces i xantatge per part d'autoritats espanyoles perquè revelessin informació sobre Pujol i també per trobar informació que involucrés l'expresident Artur Mas, l'actual vicepresident, Oriol Junqueras, o familiars seus.

Cierco va identificar l'agregat d’Interior de l'ambaixada espanyola a Andorra, Celestino Barroso, i l'excap d'Afers Interns Marcelino Martín Blas com a autors de les suposades pressions. Arran d'això, la jutge ha decidit obrir dues peces separades en el cas BPA, una per investigar si hi va haver amenaces i l'altra per presumpte delicte de revelació de secret professional del conseller delegat del banc, Joan Pau Miquel. Cierco va dir que els directius de BPA haurien facilitat dades sobre el patrimoni dels Pujol a la policia espanyola, ja que no hi havia dades sobre cap compte ni de Mas ni de Junqueras.

D'aquesta manera, Mingorance enviarà a la justícia ordinària les presumptes amenaces i coaccions i, d'altra banda, remetrà la informació sobre la declaració de Cierco a la jutge que fins ara investigava la presumpta revelació de secrets bancaris en relació al cas Pujol.

Noves accions dels Pujol

Aquest segon procés estava obert arran de la querella que la família de l'expresident va presentar quan el diari El Mundo va treure a la llum els seus comptes a Andorra. El text fins ara no assenyalava cap autor concret, però com a conseqüència de les noves informacions, la defensa de la família Pujol ampliarà la querella. El seu advocat a Andorra, Jean Michel Rascagneres, ha avançat a l'ARA que demanaran la imputació del conseller delegat de la BPA, perquè, segons Cierco, va ser ell qui va revelar el patrimoni de Pujol a les autoritats espanyoles -informació que ha de confirmar el tribunal, afegeix l'advocat-. També la de l'excomissari de la policia Martín Blas i l'agregat d'Interior a l'ambaixada Celestino Barroso. El diplomàtic, matisa Rascagneres, pot estar protegit per la immunitat del càrrec. A tots tres els acusaran d'"instigar" un delicte de revelació del secret professional. En paral·lel, els Pujol es personaran com a acusació particular en la peça separada sobre coaccions i amenaces.

Martín Blas és un dels excomissaris implicats en l'operació Catalunya, segons va declarar davant els jutjats de Madrid el comissari José Manuel Villarejo. L'alt càrrec policial va admetre que hi havia una operació secreta orquestrada per trobar casos de corrupció que impliquessin polítics independentistes a través de la unitat d'Afers Interns i de Planificació i Estratègia.

stats