Política 19/10/2016

El Govern regula els drets dels pacients i promou la història clínica compartida

Llum verda a l’avantprojecte de llei de drets dels malalts com el d'informació, la intimitat o el consentiment informat, entre altres

3 min
El ministre de Salut, Carles Álvarez, i el secretari d'Estat de Salut, Joan Antoni León

El Govern ha aprovat aquest dimecres l'avantprojecte de llei de drets i deures del pacient i sobre la història clínica, un text que fixa, d'una banda els drets dels malalts, com ara el dret a la informació, la intimitat, el rebuig del tractament, el consentiment informat o les voluntats anticipades i, de l'altra, dóna impuls a la història clínica com a instrument "per garantir l'assistència segura i apropiada" per a cada pacient. El ministre de Salut, Carles Álvarez, ha exposat que espera que aquesta llei es pugui tramitar de manera àgil i que, per tant, la història clínica compartida, a la qual estaran obligats tots els professionals convencionats amb la CASS es pugui implementar de manera ràpida. Caldrà, ha manifestat, "un canvi d'hàbits" però considera que serà una eina a la qual s'adaptaran "de bon grat" pel beneficis que comportarà. Ara s'avalua com es finançarà aquesta implementació.

El ministre de Salut, Carles Álvarez, ha manifestat que espera que aquesta llei s’aprovi de manera ràpida ja que es tracta d’un text molt tècnic i que per tant, es pugui començar a implementar la història clínica entre tots els professionals convencionats amb la CASS, que de fet estaran obligats a fer servir aquesta eina. Álvarez ha manifestat que tenint en compte els beneficis que es deriven d’aquesta història clínica espera que tots els professionals “s’adaptin de bon grat” i ha remarcat que ja s’està estudiant la fórmula “més justa” per veure com es finança l’expansió d’aquesta eina informàtica més enllà de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, que ja l’està fent servir.

Tal com ha explicat el secretari d’Estat de Salut, Joan Antoni León, aquesta llei fixa el marc legal per regular els drets dels pacients i en especial el de la informació, la intimitat i l’autonomia. Així, es determina que tindrà dret a la informació sobre l’accés a l’assistència, les prestacions cobertes i els problemes epidemiològics de la col·lectivitat. Pel que fa a l’autonomia, tota actuació necessitarà del consentiment informat verbal, i escrit en cas d’intervencions quirúrgiques i procediments que comportin un risc elevat, amb l’excepció de risc per a la salut pública o l’immediat. També es parla de la decisió subrogada que haurà de prendre un representant del pacient o una persona vinculada estretament al mateix. En el cas dels menors, quan tinguin menys de 16 anys el donaran els titulars de la seva pàtria potestat o de la seva tutela legal havent escoltat, però, el seu parer i quan siguin majors de 16 anys, el podran donar ells mateixos. També es fixa que el pacient té dret a rebutjar un tractament .

Un altre aspecte que determina la llei és el dret a les voluntats anticipades, en què expressi les seves preferències a tenir en compte en certes situacions sanitàries i es crea el Registre Nacional de Voluntats Anticipades. Quant a la intimitat, el pacient tindrà dret que el tractament sigui confidencial.

A l’últim, i pel que fa a la història clínica, León ha explicat que té per objectiu garantir “una assistència segura i apropiada al pacient” i que inclou dades d’identificació del pacient i de l’assistència prestada, dades clíniques i assistencials i també de socials.

Font d’Arinsal

D’altra banda, el ministre de Salut ha informat que abans de finals de mes s’adjudicaran els estudis tècnics per avaluar els motius pels quals hi va haver la contaminació de la Font d’Arinsal. Álvarez ha manifestat que es tracta d’uns treballs que fan molt poques empreses i que fins ara s’ha estat analitzant quines els poden dur a terme.

stats