Política 22/10/2015

El Govern vol regular els nous usos de l'aigua a través d'una llei

La normativa també clarificarà les atribucions de cada administració i, per fer-ho, buscarà el consens amb els comuns

Ana
2 min

Andorra la VellaEl Govern té previst abordar durant la segona meitat de la legislatura la regulació sobre els nous usos de l'aigua així com les atribucions que ha de tenir cada administració sobre aquest recurs. Així ho ha donat a conèixer aquest dijous al Consell General la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, durant la sessió de preguntes al Govern, responent a una qüestió de la consellera del PS, Rosa Gili. Calvó ha assegurat que per fer-ho, es buscarà el consens amb els comuns.

En la seva pregunta, Gili ha qüestionat si el Govern té previst presentar a tràmit parlamentari una nova Llei d'aigües, tenint en compte que l'actual data de l'any 1985, i des d'aleshores "la nostra societat ha anat canviant i per raons econòmiques han aparegut nous usos de l'aigua, com ara la innivació artificial de les estacions d'esquí o la construcció de centrals hidroelèctriques".

Calvó ha assegurat que, tot i tenir 30 anys, la Llei d'aigües "és força completa i ha permès desenvolupar una reglamentació moderna basada en els estàndards europeus". A banda, ha recordat que l'any 2002 aquest àmbit es va "complementar" amb l'aprovació de la Llei de pesca i de gestió del medi aquàtic.

La ministra, però, sí que ha anunciat la voluntat del Govern d'abordar "l'any 2017 o 2018" l'elaboració d'un nou text "que permeti regular els possibles aprofitaments de l'aigua i clarificar les atribucions de les diferents administracions en aquesta matèria". Aquest fet, ha afegit, "facilitaria la gestió de tots els usos de l'aigua".

Tot i aquesta voluntat del Govern, però, Calvó ha deixat clar que "en tots els temes relacionats amb el medi ambient és importantíssim que hi hagi concertació entre totes les institucions i que sigui un procés participatiu", de manera que per tal d'elaborar aquest text es buscarà el consens amb els comuns.

Prohibició explícita de l'amiant en la construcció

D'altra banda, Calvó també ha donat a conèixer -en aquest cas en resposta a una pregunta del conseller del grup liberal Josep Majoral- que el Govern aprofitarà una modificació del reglament de la construcció, que s'aprovarà properament, per tal de prohibir explícitament l'ús de l'amiant en els materials destinats a l'edificació.

La ministra ha remarcat que ja fa molts anys que aquest material no s'empra en la construcció. Tot i això, el Govern ha volgut incloure explícitament aquesta prohibició, i ho farà aprofitant la modificació del reglament de la construcció, que previsiblement s'aprovarà abans de final d'any.

A més, Calvó ha avançat que també s'està incidint en el control de l'amiant des de l'àmbit de la prevenció dels riscos laborals i la seguretat en el treball. Així, ha anunciat que s'ha creat un grup de treball format per tècnics del Departament de Treball i pel de Salut que estan analitzant les normatives existents als països veïns per tal de poder establir també una regulació a Andorra. La previsió és que aquesta normativa pugui estar a punt el primer semestre del 2016.

stats