Política 21/01/2017

Hola Trump, adéu ambaixador Costos

El diplomàtic s'acomiada d'Andorra amb un missatge a Twitter. 'Big Data', 'Start up' i 'Starbucks' quedaran relacionats amb la tasca de l'ambaixador dels Estats Units

Sergi Franch
4 min
Hola Trump, adéu ambaixador Costos

Andorra la VellaJames Costos, l’ambaixador dels Estats Units a Espanya i Andorra, arribà al setembre del 2013 enmig d'una tempesta diplomàtica. Aquest directiu de companyies com Tod’s i HBO ben relacionat amb el president nord-americà Barack Hussein Obama, havia d’explicar l’espionatge fet a diferents ciutadans i mandataris internacionals. La filtració de documents i cables que Eduard Snowden, un tècnic de l’Agència de Seguretat Nord-americana (NSA) i la CIA, revelava l’espionatge massiu de l’administració Obama.

L’ambaixador es troba fent les maletes i celebrant festes de comiat. La darrera, el passat dissabte al ‘Museo del Traje’ de Madrid amb motiu del seu aniversari, darrer esdeveniment oficial del diplomàtic. James Costos (Lowell, Massachusetts, 1963) és nét d’avis originaris de Tessalònica i el Peloponès (Grècia), el seu pare formà part del primer grup de Marines a Camp David, ell va ser el primer universitari de la família. Després d’estudiar Ciències Polítiques, va marxar amb 25 anys cap a Nova York a muntar la seva primera empresa. Tota una autèntica història americana.

Quan el president nord-americà el nomenà ambaixador, es trobava com a directiu de la prestigiosa cadena nord-americana HBO, productora de series com ‘Games of Thrones’ que ha enregistrat diferents capítols de la sèrie en escenaris com Girona, Belfast, Granada, Sevilla, Còrdova o Peníscola. Però la nineta dels ulls de l’ambaixador nord-americà ha estat el Massachusetts Institute of Technology (MIT), el vaixell insígnia de la investigació científica dels Estats Units nascut el 1861.

La institució universitària de Cambridge ha estat el niu de diferents personalitats internacionals com el lingüista Noam Chomsky, l’exsecretari general de l’ONU Kofi Annan, l’economista i premi Nobel John Forbes, el creador de programari lliure Richard Matthew Stallman o el primer ministre israelià Benjamin Netanyahu. I el Massachusetts Institute of Technology (MIT) té un actiu representant a Andorra amb James Costos.

El diplomàtic ha lligat l’activitat investigadora del MIT i el seu departament Changing Places (CP) del Media Lab per fomentar la innovació perquè Andorra esdevingui un ‘Living Lab’, un laboratori de creació tecnològica que combini les ‘Start up’ i els vivers d’emprenedors tecnològics. Costos ha anat apadrinant amb el projecte IN-cubed diferents projectes promoguts per joves espanyols.

D’aquí l’acord signat entre la Fundació Actua Tech, que engloba Andorra Telecom, FEDA i la Universitat d’Andorra i el Massachusetts Institute of Technology (MIT) per desenvolupar entorn empresarial 2.0 i projectes com el 'Big Data' d’Andorra. En una de les seves visites a Andorra, Costos va voler reunir-se amb joves emprenedors del país per conèixer els avenços fets en aquest camp.

Més enllà de l’acord amb el MIT, Costos ha donat suport en diferents ocasions i en totes les oportunitats que ha tingut al procés de reformes per liberalitzar l’economia i adaptar el marc legal per atreure inversió estrangera a Andorra “cada cop més nord-americans descobreixen tot el que Andorra pot oferir” va dir en una de les seves visites el passat mes de maig durant la inauguració del primer Starbucks a Andorra. Acords en l’àmbit empresarial però també en l’educatiu, amb el conveni d’increment de les beques d’intercanvi Fullbright, renovades fins a l’any 2020, o la proposta per crear un nou sistema educatiu de llengua anglesa que se sumaria als sistemes andorrà, espanyol i francès.

Si la tecnologia i els convenis del Massachusetts Institute of Technology, les ‘start ups’ i el ‘Living Lab’ d’Andorra, l’educació, o el programa de reformes econòmiques del país han tingut un interès notable per part de l’ambaixador sortint dels Estats Units, no ha estat així amb altres qüestions més sensibles com l’Afer BPA, a risc de prendre mal.

Així, després d’una conferència l’abril del 2015 del conseller econòmic de l’ambaixada dels Estats Units a Madrid, Anton Smith, l’ambaixada va haver de fer públic un comunicat de premsa per aclarir què volia dir el funcionari de l’ambaixada quan assegurà que les autoritats andorranes havien estat alertades sobre falles identificades del sistema financer del país “no diré que no se’n van adonar, però no van actuar amb la fluïdesa que estàvem esperant i per això vam agafar el martell al final” assegurà. L’ambaixada hagué d’aclarir que la recomanació “no estava vinculada a cap cas penal en fase d’investigació ni a cap entitat financera concreta d’Andorra” enmig de l'escàndol que hauria suposat el coneixement per part del Govern de les advertències dels Estats Units.

Les converses sobre el paper de l’administració nord-americana en aquest afer no han transcendit mai en les diferents trobades que el ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, ha mantingut durant aquest temps amb James Costos. Sí que s’han destacat els forts lligams i les excel·lents relacions dels Estats Units amb Andorra, posant com a exemple l’interès de JC Flowers per la compra de VallBanc. “Estem contents que una de les firmes més prestigioses estigui en via de ser present al Principat” assegurà Saboya que agraí el suport de l’ambaixador americà per facilitar acords empresarials.

A Costos li agrada Andorra. D’això no hi ha dubte després que hi passés aquestes darreres festes de Nadal amb el seu marit “Best snow and skiing in Europe right now!” s’exclamava des del seu compte de Twitter on hi ha deixat petjada de les seves visites als Pirineus. Neu, esquí, paisatges i muntanyes immortalitzades amb el seu telèfon mòbil que ha combinat amb d’altres descobertes com les de la Casa Museu Areny-Plandolit o el mirador del Roc del Quer.

Entre un període de sis i nou mesos es calcula que tardarà en arribar el nou ambaixador dels Estats Units a Andorra, de qui encara es desconeix el nom. “Ha estat un viatge increïble” va dir en arribar a Andorra en una de les primeres entrevistes concedides Costos. “Ha estat un honor servir-vos com a ambaixador, prometo continuar construint ponts com a ciutadà” va llençar en un missatge a Twitter com a comiat.

Tal com disposa el funcionament de l’administració nord-americana ha deixat de ser ambaixador tan bon punt ha fet jurament el nou president dels Estats Units, Donald J.Trump. Mentre, en les protestes d’ahir als carrers de Washington, entre corredisses, gasos lacrimògens i càrregues policials, es va poder veure com esmicolaven, entre altres símbols del capitalisme, els vidres d’un Starbucks. La franquícia que Costos inaugurà, i deixa com a testimoni del seu pas per Andorra.

stats