Política 03/08/2016

Investigació oberta sobre el subministrament de llet caducada a un menor

El titular de Salut ho atribueix a un "error humà" i destaca que caldrà veure si hi ha mancances en el procediment

ARA Andorra
2 min
El ministre de Salut, Carles Álvarez Marfany, durant la seva visita aquest dimecres a AINA

Andorra la VellaEl ministre de Salut, Carles Álvarez Marfany, ha confirmat aquest dimecres que s'ha obert una investigació per esclarir com és que un nadó que va néixer el passat 27 de juliol va ser alimentat a l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell en almenys en tres ocasions amb llet que havia caducat el 4 de juliol, tal com han denunciat els pares als mitjans de comunicació.

El titular de Salut ha atribuït aquest fet a un "error humà, que pot passar" i ha afegit que ara caldrà esbrinar què ha passat i si hi ha hagut un error en el procediment, per poder prendre les "mesures" que siguin escaients. Així, ha afegit que si es demostra alguna mancança s'haurà d'actuar de tal manera que el procediment sigui "més rigorós en mirar les dates de caducitat".

"Sortosament no ha estat greu", ha manifestat el ministre, afegint que "cal lamentar el trasbals a la família". Qüestionat sobre si hi poden haver més casos de nadons que hagin estat alimentats en aques període de juliol amb llet caducada, ha respost que "només li consta" el cas d'aquesta nena.

Pregunta del PS

D'altra banda, el conseller general del Partit Socialdemòcrata (PS) Gerard Alís ha tramitat diverses preguntes que el Govern haurà de respondre de forma escrita sobre aquest fet. Des de la formació s’ha expressat la “preocupació” pel cas i es demanen detalls tant del que ha succeït com dels protocols que es tenen al centre sanitari en relació als productes que han superat la seva data de consum.

En l’escrit tramitat aquest dimecres a Sindicatura, el parlamentari recorda les informacions aparegudes i demana “els antecedents d’aquest cas i les causes del subministrament d’una llet infantil caducada”, a més de si “hi ha constància que sigui un cas aïllat o, al contrari, ha pogut afectar altres nadons”. També vol saber “les conseqüències” que aquesta situació ha tingut per a l’infant i si s’han pres mesures “per evitar que aquest fet es torni a produir”.

Alís també pregunta “quins són els controls sanitaris efectuats” i els “protocols establerts en relació al tractament de productes caducats” a l’hospital i “si es duen a terme inspeccions periòdiques sobre el control de la perempció” d’aquest material. També es demana “el destí” que es dóna als productes dels quals s’hagi detectat que han caducat.

El conseller general socialdemòcrata ha posat en relleu que el cas “els ha preocupat”. I és que, ha remarcat, “parlem de la salut i del benestar" d'un nadó. El parlamentari ha admès que “es pot entendre que sigui un error humà” però ha advertit també que “no s’hauria de produir”.

stats