Política 09/03/2015

Josep Pujol: "Jo als 30 anys ja era un tio bastant ric"

En la seva intervenció inicial, l'únic dels germans Pujol que no està imputat explica la seva trajectòria professional. "El meu primer sou era més alt que el del meu pare", afegeix

Laia Vicens / Marc Colomer
2 min

Barcelona"Jo als 30 anys ja era un tio bastant ric". La frase l'ha pronunciat el tercer dels fills de l'expresident Jordi Pujol, Josep Pujol Ferrusola, en la intervenció inicial via vídeoconferència en la comissió d'investigació sobre el frau fiscal i el cas Pujol, en què s'ha definit ell mateix com a "espavilat" en el camp dels negocis i amb "vida" pel seu compte al marge de la seva família: "Sóc fill del president Pujol, però tinc bastanta vida pel meu compte, m'he espavilat bastant, que quedi clar".

Durant el relat inicial de la seva trajectòria professional, amb la consultora Europraxis en l'epicentre, l'únic dels germans Ferrusola que no està imputat ha explicat que el seu viatge d'estudis per fer un màster a Estats Units després d'estudiar a ESADE li va permetre entrar en entitats financeres i negocis en consultories que el van catapultar. "El meu primer sou era més alt que el del meu pare", ha etzibat per deixar clar la seva habilitat professional.

Confirma que hi havia 62 milions de pessetes per cada fil i Marta Ferrusola

Sobre l'origen de la fortuna familiar, Josep Pujol s'ha remès al que ja han explicat els altres membres de la família. Segons ha explicat, quan Florenci Pujol va morir, ell tenia 17 anys. "M'ho podien haver explicat [que la família tenia diners a l'estranger], però no ho van fer fins al 1990", ha recordat. Ha explicat que a partir del 1992, el primogènit, Jordi Pujol Ferrusola, va gestionar el patrimoni perquè la resta de germans va "fiar-se completament" d'ell. "El que tu em diguis, a mi ja em va bé" són les paraules que Josep li va dir al seu germà gran. De fet, Josep ha dit que no ha donat mai explicacions a ningú sobre la seva gestió de la deixa ni ha volgut "saber res" del que feien els seus germans. "No som una màfia, cadascú ha anat per lliure", ha afirmat.

Josep Pujol ha confirmat el que va avançar la seva germana Marta i aquesta tarda ha reiterat el seu germà Oleguer: cada germà i la mare tenien un saldo potencial de 62 milions de pessetes, tot i que en realitat eren diners en dòlars. "No cal fer 'magia potagia' per fer créixer els diners de la deixa", ha assegurat, perquè les revaloracions de la pesseta eren suficients per incrementar la fortuna.

El tercer fill de l'expresident ha repassat breument la figura del seu avi, Florenci Pujol, un "home ric, que no tenia problemes de diners". I ha arribat a dir que Jordi Pujol "no hauria fet el que va fer sense el recolzament econòmic de l'avi". Recordant les paraules del seu germà Oleguer, que també ha comparegut aquesta tarda, Josep ha admès també que el seu pare hauria d'haver renunciat al llegat. Ho ha fet, però, amb una certa ironia: "Potser el meu pare hauria d'haver agafat els diners, posar-los en una furgoneta i deixar-los a la Creu Roja de Ginebra, però no ho va fer".

No confirma si s'ha acollit a l'amnistia

Josep Pujol ha manifestat que està "completament al dia i net amb Hisenda", però ha refusat revelar si s'ha acollit a l'amnistia fiscal que va impulsar el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro. "Si Montoro no compleix les indicacions d'Hisenda, de no donar informació, jo no tinc perquè dir-li això", ha afirmat. L'únic que ha dit és que el 2013 Hisenda el va inspeccionar. Un any després, l'expedient es va tancar "amb conformitat".

stats