Política 06/08/2015

L'ANC habilitarà un punt d'informació per als residents catalans que vulguin votar el 27-S

Aquest dijous han exposat les vies més ràpides per participar en les eleccions i durant els propers mesos disposaran d'atenció presencial al Centre Cultural la Llacuna

M.c.
3 min
una quinzena de persones han assistit a l'acte de l'ANC d'Andorra / M.C.

Andorra la VellaL'Assemblea Nacional Catalana d'Andorra ha ofert aquest dijous una xerrada sobre les vies que tenen els residents catalans al Principat per participar en les eleccions autonòmiques del 27 de setembre. Una quinzena de persones s'han acostat al Centre Cultural La Llacuna per conèixer els diferents processos i resoldre dubtes.

El 4 d'agost es va obrir el termini per sol·licitar el vot des de l'estranger i es podrà seguir demanant fins al 17 de setembre per a aquells que ho vulguin fer per correu. Hi ha diferents opcions per als que estan inscrits com a residents absents al consolat, els que es troben fora de forma permanent o no volen perdre l'empadronament o els que no han notificat al consolat la seva residència estrangera i segueixen tenint condició de ciutadà resident a Catalunya.

El coordinador de l'ANC d'Andorra, Manel Urindar, mostra la butlleta per poder votar el 27-S /M.C.

Els primers han d'estar registrats al Cens Electoral de Residents Absents (CERA) abans de l'1 de juny però per consultar el cens i notificar qualsevol error es poden comprovar les llistes als consolats del 10 al 17 d'agost. Entre el 4 i el 29 d'agost podran demanar el vot i rebran la documentació a la seva llar entre l'1 i el 15 de setembre. En cas que l'elector consideri que l'enviament triga massa o manifesti problemes amb la documentació del consolat, l'ANC disposa d'una butlleta que es pot descarregar al seu web, com ha explicat el coordinador de l'assemblea, Manel Urindar; havent fet la sol·licitud de vot abans del 30 d'agost. Aquesta es pot enviar per fax o per correu ordinari, o en cas de disposar de la butlleta pròpia fer el procediment telemàtic amb la contrasenya enviada. El vot es pot dipositar per correu postal entre l'1 i el 22 de setembre i al consolat del 23 al 25 del mateix mes.

Una altra opció és donar-se d'alta com a resident temporal al consolat, sol·licitar el vot de forma presencial al consolat entre el 4 i el 29 d'agost i votar per correu a l'oficina provincial del cens electoral que correspongui a l'elector de l'1 al 23 de setembre. Per últim, tant si no s'està inscrit al CERA com si es vol votar de forma anticipada per correu es pot sol·licitar el vot anticipat a una oficina de Correos entre el 4 d'agost i el 17 de setembre.

Els residents temporals han de fer la sol·licitud de vot de forma presencial al consolat entre el 4 i el 29 d'agost. En el mateix moment es pot fer la inscripció a l'ERTA. El vot s'haurà d'enviar per correu a l'oficina provincial del cens electoral corresponent entre l'1 i el 23 de setembre.

Finalment, els que no estan inscrits al consolat espanyol poden votar de forma anticipada demanant el vot per correu a una oficina de Correos entre el 4 d'agost i el 17 de setembre. La documentació s'enviarà al domicili de l'elector i aquest ha dipositar la butlleta a l'oficina. També ho pot fer de forma presencial a Catalunya en la mesa corresponent el 27 de setembre o per correu mitjançant el vot anticipat entre el 7 i el 23 de setembre.

Aquestes i altres opcions es poden consultar tan al web de l'ANC d'Andorra, com al portal d'Afers Exteriors de la Generalitat de Catalunya o al del Parlament de Catalunya. També l'Assemblea Nacional Catalana ha posat en marxa el web http://votexterior.assemblea.cat/ per mobilitzar el vot dels catalans a l'exterior on es poden seguir les instruccions pas per pas, segons quina sigui la casuística de l'elector. Igualment, l'ANC habilitarà un punt d'informació per atendre els residents que vulguin votar a les eleccions autonòmiques i tinguin dubtes o necessitin ajuda per demanar o omplir els formularis corresponents. Segons ha explicat el seu coordinador, preveuen disposar d'una persona diverses tardes a la setmana "per atendre i fer tràmits". Com ha admès Urindar, no són difícils però poden resultar feixucs. L'atenció es farà al Centre Cultural la Llacuna i l'ANC anunciarà els horaris al seu web.

De cara al setembre preveuen una manifestació a Andorra, organitzar autobusos per participar en la manifestació de l'11-S i potser per al 27-S. També repetiran l'acció de les estelades al cim. Abans, el 20 d'agost, organitzaran una trobada amb els autors del llibre 'I si xerrem amb el veí del segon?' per donar arguments a favor de la independència als indecisos.

stats