Política 11/06/2015

L'anàlisi dels comptes de BPA acabarà "a mitjans d'agost"

Cinca assegura que, segons l'AREB, aquesta és la data en la qual es donarà per acabada l'anàlisi dels comptes de l'entitat

Ana
2 min

Andorra la VellaEl ministre de Finances, Jordi Cinca, ha assegurat que l'auditoria dels comptes de BPA que està realitzant l'empresa PricewaterhouseCoopers (PWC), s'enllestirà a mitjans d'agost. Així ho ha donat a conèixer en la sessió de control al Consell General, celebrada aquest dijous, responent a una pregunta del president del grup mixt, Pere López. Cinca ha remarcat que aquesta és la data que els ha comunicat l'AREB, i ha recordat que, en paral·lel, això conviurà amb el procés de resolució que està realitzant la mateixa agència i que està previst que es doni a conèixer els propers dies.

En la seva intervenció, López ha lamentat que el procés d'auditoria i resolució s'està allargant més del que inicialment havia previst el mateix Govern. Ha lamentat que PWC hagi decidit analitzar «els prop de 23.000 comptes que té BPA, fins i tot aquells que ja estan tancats o aquells que tenen molts pocs diners», un fet que per López denota que difícilment poden estar relacionats amb el blanqueig de capitals i que per tant no són sospitosos.

Per aquest motiu, ha plantejat al ministre de Finances si des del Govern no es demanarà una «agilització» del procés d'auditoria, per tal de resoldre el més aviat possible «la incertesa» que viuen els clients i treballadors de l'entitat.

Cinca no ha volgut entrar «en el joc de dir quin és el sistema que s'ha de seguir», però ha deixat clar que «no rebaixarem l'objectiu». El ministre ha recordat que, internacionalment, l'entitat ha perdut la credibilitat, i que si per recuperar-la, cal analitzar tots els comptes, aquest serà l'únic camí. La finalitat, ha recordat, és que «els comptes es desbloquegin i els clients puguin seguir operant amb alguna altra entitat».

Cinca també ha apuntat que la primera fase d'anàlisi de comptes que va realitzar PWC -el ministre ha donat a entendre que a principi de maig es va entregar un primer esborrany- ha permès a l'AREB avançar en el procés de resolució. Això és el que permetrà que els propers dies l'agència ja pugui presentar aquest pla.

En relació als terminis, López s'ha mostrat més pessimista i ha augurat que, en vista de la gran quantitat de comptes que cal analitzar, l'auditoria final podria no estar acabada «fins a l'octubre o al novembre».

Martí crida a la unitat per encarar l'apropament a la UE

D'altra banda, en la mateixa sessió, el cap de Govern, Toni Martí, ha recuperat la idea ja expressada el dia de la seva investidura, de fer un pacte d'Estat per tal d'encarar l'apropament a la Unió Europea. Martí ha emplaçat als líders parlamentaris de les tres formacions de l'oposició, Josep Pintat, Pere López i Víctor Naudi, a reunir-se properament per posar sobre la taula els seus plentejaments a l'entorn d'aquest procés d'apropament. El motiu, ha assegurat, és que «el Govern no pot fer això sol i conto amb vostès».

Martí també ha destacat la necessitat de fer que la societat civil i els diferents sectors empresarials participin en aquest procés i que la seva veu sigui escoltada. Per tot plegat, ha demanat als líders paralmentaris la seva col·laboració en aquesta tasca.

stats