Política 15/10/2015

Ld'A engega la maquinària comunal contra DA i amb un programa federalista

Defensaran el model de país "que ha funcionat durant molt de temps". Reconeixen que les llistes es tancaran "a última hora" i denuncien "intoxicacions" i "acostaments" als seus candidats

J.d.
3 min
Auditori del congrés ordinari de Ld'A / J.D.

Escaldes-EngordanyEls Liberals d'Andorra han celebrat aquest dijous al vespre un congrès ordinari centrat en la preparació de les eleccions comunals. Ho han fet a la sala d'actes d'un hotel d'Escaldes-Engordany amb un grup més nombrós que, fins i tot, el de l'acte de proclamació de llistes de les passades eleccions generals, i entre el qual es trobaven els consellers generals del partit, i els membres dels comitès parroquials. El secretari general del partit, Amadeu Rossell, ha explicat poc abans del començament de l'acte com la ponència del president del partit, Jordi Gallardo, ha estat focalitzada en "encendre els ànims" mentre que la seva ha servit per fer una aproximació al tronc comú del programa.

Precisament, tothom hi ha estat d'acord que la reforma de les transferències i competències marcarà la campanya. En aquest sentit, Rossell ha lamentat que "DA continua passant el 'rodillo', es pensen que tenen 22 consellers i la realitat és que en tenen 15 i el volen continuar passant". Segons el secretari general de Ld'A el grup de la majoria al parlament "possiblement té una visió més centralista que la nostra i nosaltres creiem en el model de país que ha funcionat durant molt de temps i possiblement siguem més federalistes".

En referència a aquesta reforma, el president del partit, Jordi Gallardo, ha advertit als militants que "mai abans unes eleccions comunals havien tingut tanta incidència en la política nacional com aquestes" i que "hem de fer un esforç tan important o més, o més, que el que ja vam fer a les passades eleccions". En paral·lel, Gallardo ha aprofitat per defensar-se de les acusacions d'immobilistes que han rebut els liberals en repetides ocasions: "no volem dedicar minuts a qui ens van titllant d’immobilistes, però si ser immobilista és reflexionar abans d’actuar, si ser immobilista és demanar l’opinió del ciutadà en temes que canviaran la nostra forma de vida, si ser immobilista és discrepar, legítimament i democràticament, del pensament únic, llavors, jo sóc immobilista!"

Un altre tema que, com ha explicat en la seva ponència el president del partit, centra l'actualitat política tot i ser de l'àmbit nacional és l'afer BPA. Rossell ha qualificat de "molta tensió" el moment que es viu, i ha reiterat la denúncia d'"opacitat". A més ha demanat que es deixi fer la seva feina als consellers tot i que ha considerat precipitat retirar-se ara de la comissió especial que s'està desenvolupant en el si del Consell.

Del congrés han assegurat, però, que no sortiran llistes, que es farà "a última hora i com s'ha fet sempre". A més a més, Rossell han insistit que "com més sigil·losos millor, com menys pistes donem millor", perquè si no, es produeixen acostaments a possibles candidats, ha denunciat. El liberal ha afirmat, però, que "és l'art de la guerra i quan fas llistes tot és lícit", abans d'afegir que no obstant això ell dóna llibertat als comitès parroquials per decidir qui han de presentar.

La llista de la capital

Rossell ha reconegut que el comitè d'Andorra la Vella ha demanat a Jordi Gallardo si està en disposició de presentar-se com a candidat. Gallardo hauria respost que sí, però que "no és el que més li agradaria", segons ha afegit el secretari general. Rossell ha afegit que "tant de bo a la resta de comitès parroquials hi hagués militants com el Jordi Gallardo que està en disposició de sacrificar-se si es dóna el cas que no hem sigut capaços de trobar ningú".

Sobre el president del partit Rossell ha advertit abans del congrés que "crea molts maldecaps en les files demòcrates i molt respecte". I ha afegit: "si hi ha una guerra de Jordis, jo crec que nosaltres tenim el Jordi bo".

stats