Política 22/06/2015

Ld'A qüestiona que el banc bo de BPA es vengui sense tenir en compte els Cierco

Valentí Martí: "si el banc bo és apte per ser comprat per un altre, perquè no és apte perquè els mateixos accionistes puguin mantenir-ne l'activitat?"

Ana
2 min
El secretari general de Ld'a, Amadeu Rossell

Andorra la VellaLiberals d'Andorra (Ld'A) ha demanat a l'AREB que estableixi algun tipus de diàleg amb els germans Cierco, per tal d'abordar el procés de resolució de BPA. El secretari general del partit, Amadeu Rossell i el secretari de Relacions Institucionals, Valentí Martí, han valorar aquest dilluns en roda de premsa el procés de resolució anunciat per l'AREB, i han assegurat que "no entenem" que el banc bo s'acabi venent en subhasta. "No parlem d'expropiació, però en un procés d'aquest tipus la propietat té alguna cosa a dir-hi", ha remarcat Martí. Si el banc "és apte per ser comprat per un altre, perquè no és apte perquè els mateixos accionistes puguin mantenir-ne l'activitat?", ha afegit.

Rossell ha assegurat que "sobta que el banc bo s'hagi de vendre, tenint en compte que el problema era de males praxis i no de solvència". És en aquest sentit que Martí ha assegurat no entendre perquè no es considera la possibilitat que els actuals accionistes de BPA, si no es demostra la seva implicació en les males praxis, es puguin fer càrrec del banc bo que es quedi amb els actius i passius lícits de BPA.

Un fer que "té moltes similituds amb el cas RUMASA"

Els dos dirigents liberals no han volgut qualificar d'expropiació l'acció anunciada per l'AREB. Tot i això, Martí ha assegurat que "cal veure com acaba" i Rossell ha apuntat que "té moltes similituds amb el cas RUMASA", un afer que a principi dels anys 80 va acabar amb l'expropiació per part del govern espanyol del grup d'empreses de José María Ruiz-Mateos.

En aquest sentit, des de Ld'A s'ha demanat que hi hagi diàleg amb els germans Cierco, entre d'altres coses "per evitar noves batalles legals", tal com ha indicat Martí.

Rossell, per la seva banda, ha volgut exposar les "línies vermelles" que, segons els Liberals, el Govern i l'AREB no haurien de traspassar. D'una banda, "que no es faci una quitança amb els dipòsits", de l'altra "que no es jugui amb els empleats, i que no siguin passius ocults" i, finalment, "que no es doti el banc bo de diner públic, perquè estem segurs que repercutiria en una major pressió fiscal".

Ld'A troba a faltar "pedagogia" en l'àmbit diplomàtic

En la roda de premsa d'aquest dilluns, Ld'A també ha lamentat el fet que Andorra aparegui en la llista de la Comissió Europea de paradisos fiscals. Martí s'ha mostrat convençut que "es tracta d'un error", però Rossell ha lamentat que "la diplomàcia andorrana no estigui funcionant, i no s'estigui fent prou pedagogia a l'exterior dels passos que està fent Andorra" per deixar de ser considerada com a tal.

Finalment, els liberals també han criticat el fet que el Govern "no trobi prioritària la finalització del vial de Sant Julià". Han assenyalat que la CEA ha demanat que s'acabi l'obra, i han apuntat que per Ld'A "és més important el vial de Sant Julià" que altres obres, com ara la Seu de la Justícia.

stats