Política 19/10/2016

Liberals i PS, "preocupats" després de la compareixença de Cierco

Ha confirmat el que va declarar en seu judicial i que "institucions públiques i estaments polítics" estarien assabentades que es faria la publicació de la nota del FinCEN amb anteriorirtat

M.f.
2 min
Higini Cierco aquest matí a la seva arribada al Consell General / M.F.

Andorra la Vella"Preocupació". Aquest és el sentiment de Liberals d'Andorra i Partit Socialdemòcrata a la sortida de la Comissió especial de vigilància i prevenció de risc per a l'estabilitat financera en què ha comparegut Higini Cierco, en qualitat de representant legal de la societat que ostentava la majoria del capital social de BPA, i president del Consell d'Administració amb anterioritat a la nota del FinCEN. D'aquesta manera, han posat en relleu que d'aquestes declaracions es desprendria que "les institucions públiques i estaments polítics" estaven al corrent dels fets abans que el FinCEN publiqués la seva nota, tal com ha posat en relleu el president del grup parlamentari mixt i conseller del PS, Pere López. I, segons ha exposat el president del grup parlamentari liberal, Josep Pintat, de "confirmar-se tot l'explicat es contradiu amb altres compareixences" i a més a més es tractaria d'uns fets "greus".

Cierco ha arribat pocs minuts abans de les deu del matí tot sol i ha comparegut davant la comissió especial durant més de dues hores. En la comissió, Cierco ha explicat el que ja va dir en seu judicial, és a dir, que va rebre pressions de les autoritats espanyoles perquè facilités dades sobre els comptes de la família Pujol i que abans que es fes pública la nota del FinCEN les autoritats andorranes ja estarien al cas que es faria aquesta publicació. Ni a l'arribada al Consell General ni a la sortida Cierco ha vlgut fer declaracions als mitjans de comunicació.

Arran d'aquestes declaracions, López ha manifestat que se'ls ha "generat dubtes" sobre el fet que institucions públiques o de l'àmbit polític estiguessin al cas que es faria la publicació i ha afegit que espera que en les compareixences que han de venir, especialment de membres del Govern, aquests dubtes es puguin aclarir i que és "necessari que la comissió continuï treballant". Tant López com Pintat han remarcat el fet que aquestes declaracions haurien vingut a contradir les manifestacions que s'han fet fins ara al davant de la comissió, de fet, Pintat ha dit que ha estat una compareixença "diferent, la nit i el dia amb les anteriors". Així, Pintat s'ha mostrat preocupat per aquestes "contradiccions sobre els orígens" de la nota del FinCEN i la intervenció del banc i ha manifestat que cal esperar que la justícia faci "la seva feina" ja que es tracta d'un cas judicialitzat. A més a més, ha dit que esperen que hi hagi la mateixa "diligència" en la col·laboració judicial de l'estat espanyol que hi ha hagut en sentit invers.

stats