Política 24/05/2016

Els Liberals demanen un acord bilateral amb la Unió Europea

Asseguren, en una reunió de poble a la Massana, que “amb el que hi ha sobre la taula actualment, demanaríem el no en el referèndum”

M.t.
2 min
Reunió de poble dels Liberals d'Andorra a la Massan / M.T.

La MassanaEls consellers generals liberals de la Massana han organitzat, aquest dimarts al vespre, una reunió de poble per apropar-se a la ciutadania i per exposar el seu posicionament en qüestions de política nacional, principalment sobre Europa. El conseller Carles Naudi ha insistit en què “diem sí a Europa” però que aposten per mantenir l'status quo pel que fa a la circulació de mercaderies i de persones. En aquest sentit, considera que les condicions de l'acord d'associació que hi ha actualment sobre la taula “no mantenen la sobirania d'Andorra”, i que per tant, aposten per un acord que sigui equivalent amb l'Espai Econòmic Europeu (EEE) o un acord bilateral “com tenen altres països tercers com Ucraïna o Turquia”.

“Cal un acord de tu a tu, per parlar amb la UE com els grans estats”, ha indicat Naudi. En concret, considera que “no ens mereixem un comitè d'associació format per funcionaris tècnics” sinó una comissió d'associació, que no impliqui que s'hagin de reunir sempre els tres petits estats (Andorra, Mònaco i San Marino) amb la UE, sinó que hi hagi un diàleg entre les dues parts “de tu a tu”.

La consellera general Judith Pallarés ha afegit que cal que es respectin tots els paràmetres de l'Acord Duaner, sobretot les franquícies, per mantenir el diferencial fiscal d'Andorra. A més, també ha posat de manifest que el Govern va informar l'Associació de Pagesos i Ramaders que no es mantindria el sistema d'arbitratge actual, en el qual intervenen les dues parts quan cal fer alguna modificació de l'Acord Duaner.

Per tot plegat, Liberals d'Andorra considera que cal acordar conjuntament les línies de negociació i disposar d'un estudi d'impacte per saber què suposaria signar l'acord d'associació. Si no es respecten les especificitats, són partidaris de fer una pausa en la negociació i posar les bases amb consens. A més, també relcamen que el referèndum sigui “absolutament vinculant”. I en aquest sentit, Naudi ha dit que “amb el que hi ha sobre la taula a dia d'avui, demanaríem el no al referèndum”.

La reunió de poble celebrada aquest dimarts a la Massana és la primera d'una ronda de trobades que els parlamentaris volen fer a totes les parròquies com a via per comunicar-se amb la ciutadania i informar-los de qüestions de política nacional.

stats