Política 06/12/2016

Liberals senten "vergonya aliena" del paper d'Andorra amb la UE

Pintat qüestiona "la pèrdua de sobirania" i la "submissió" del Govern en les negociacions del tractat d'associació

F.a.
2 min
Els consellers liberals, Jordi Gallardo i Josep Pintat

Andorra la VellaEl grup parlamentari liberal va sentir, després d'assistir dilluns a la lectura comentada amb el Govern i la resta de grups del text del marc institucional de l'acord d'associació amb la Unió Europea, "vergonya aliena" pel paper de l'Executiu andorrà en aquestes negociacions. "Vam quedar xocats", ha exclamat aquest dimarts el conseller liberal Josep Pintat, qui ha argumentat la seva reacció perquè, després de veure el document "queda constatada la pèrdua de sobirania d'Andorra per la seva submissió a la UE".

Pintat entén que "el punt clau" del text que recull el marc institucional, que és el que disposa els mecanismes per absorbir el cabal comunitari i per dirimir conflictes jurídics que puguin sorgir, és que és provisional i que "encara no ha estat acceptat per la UE". El text comentat dilluns, que inclou els 26 punts que cadascun dels tres microestats, Andorra, Mònaco i Sant Marino, han aportat en la negociació amb Europa, no és definitiu. Els portaveus del grup liberal han assegurat que "és el primer cop que l'última paraula en tots els aspectes la tindrà la UE, que en un tractat internacional serà la UE qui decideixi en darrer lloc, això és una cosa inaudita", ha afegit el conseller Jordi Gallardo.

El grup liberal qüestiona la posició andorrana amb la UE perquè, mentre dilluns el ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, es referia a les negociacions "a quatre bandes", entre els tres microestats i Europa, en el text comentat sobre el marc institucional, ha explicat Pintat, "queda clar que Mònaco es desmarca de la resta i demana un acord bilateral". "En cadascun dels punts del text hi ha les aportacions des tres estats, però les de Mònaco són des d'un punt de vista bilateral, i no a quatre bandes", ha revelat Pintat, per observar amb ironia que "n'hi ha que negocien i n'hi ha que actuen".

Aquestes consideracions fan que el grup liberal entengui que "Andorra no està en una posició de negociació sinó de submissió a la UE". "Tal com es planteja el marc institucional, que a més no s'ha examinat si és compatible amb la Constitució, es constata la pèrdua de sobirania d'Andorra", ha valorat Gallardo.

stats