Política 15/10/2015

López denuncia que Martí no ha transmès la demanda d’informació sobre l’auditoria i ho qualifica d’”extrema gravetat”

Segons el president del grup mixt, la Sindicatura va advertir el cap de Govern en la darrera junta de presidents que estava obligat a remetre la demanda d'informació del parlamentari a l'INAF i l'AREB i Martí s’hi va comprometre

J.d.
3 min
Pere López / J.D.

Andorra la VellaEl conseller socialdemòcrata i president del grup mixt, Pere López, ha tingut dures paraules contra el cap de Govern aquest dijous en una roda de premsa del grup parlamentari al Consell General. López ha denunciat que el cap de Govern s’havia compromès a remetre a l’INAF o l’AREB la demanda d’informació que va fer el conseller socialdemòcrata al juny sobre el contracte que aquesta empresa pública va signar amb PwC per fer unes tasques d’auditoria de BPA, però que aquest dimecres va vèncer el termini i no ho ha fet.

La polèmica s’arrossega ja des de fa gairebé quatre mesos. El cap de Govern va indicar a la pregunta de Pere López que el Govern no és el responsable d’aquest contracte i que, per tant, no pot facilitar aquesta informació al Consell General. Segons assegura López, però, el procediment previst per a aquests casos és que els parlamentaris entrin la pregunta per a una entitat pública i el Govern l’adreci a l’organisme responsable, que posteriorment respon als parlamentaris, o que justifica els motius pels quals no pot respondre. Sempre segons el líder del PS, el síndic general, Vicenç Mateu, va informar el cap de Govern en la darrera Junta de Presidents que estava obligat a seguir aquest procediment i que així ho avalen els informes dels serveis jurídics del Consell General. Malgrat això, el cap de l’Executiu hauria tornat a respondre a López que no pot donar els detalls del contracte entre l’INAF i BPA perquè no depèn del Govern.

López insisteix que el cap de Govern mai no ha transmès la demanda als organismes implicats i davant d’aquesta situació considera que “és una falta de transparència, de resistència per part del Govern” i que “es posa un esglaó més en aquesta voluntat d’obstrucció a la informació del Govern”. “Es falta a la veritat i a la seva obligació de lliurar aquesta informació, que té una transcendència molt important”, ha afirmat López dirigint-se al cap de Govern.

Els socialdemòcrates, van més enllà i insisteixen que la informació té un caràcter “absolutament públic, que el cap de Govern bloqueja i, a més, ho fa saltant-se les normes de funcionament entre el Govern i el Consell General”. López ha fet referència a dos exemples que van aparèixer aquest dimecres al Butlletí del Consell General, en els quals es responien a dues preguntes escrites de consellers generals sobre la CASS i sobre Andorra Telecom. En aquest segon cas, la pregunta tracta sobre un pla estratègic de desenvolupament de negoci d’Andorra Telecom elaborat, precisament, per PwC. El líder socialdemòcrata ha reconegut que sobre altres demandes d’informació relatives a l’INAF o la UIFAND hi havia el dubte sobre si hi pot haver confidencialitat, però ha denunciat que “en el cas d’un encàrrec públic no hi pot haver cap confidencialitat” davant el Consell General.

A més a més, López, ha lamentat la informació “difusa” al voltant del contracte, ja que “intuïm” que qui ha fet el contracte és l’INAF però “es va dir que es faria una subrogació a l’AREB i no sabem si se n’ha fet càrrec”. El president del grup mixt ha descartat deixar la comissió d’investigació com ja van fer els consellers d’SDP per la falta d’informació. Tampoc no s’ha volgut posicionar sobre la proposta liberal de fer una llei dels secrets d’Estat, ja que el que ha denunciat ell aquest dijous és una situació paral·lela que s’hauria de resoldre amb la normativa actual. “El cap de Govern està faltant a tot el marc institucional del país”, ha insistit López, tot i refusar entrar en una crítica als vincles entre les institucions que estan fent-se càrrec de l’afer BPA i el Govern.

stats