Política 19/04/2017

Maria Ubach serà nomenada ministra d'Exteriors el 15 de juliol

Martí anuncia la creació d'una nova cartera d'Economia i Innovació, que liderarà Saboya

Ana
3 min
Maria Ubach, propera ministra d'Exteriors

Andorra la VellaLa cap de la diplomàcia andorrana a la Unió Europea, Benelux i Alemanya, Maria Ubach, que també encapçala l'equip negociador per a l'acord d'associació, substituirà Gilbert Saboya al capdavant del ministeri d'Exteriors a partir del 15 de juliol, segons ha informat el cap de Govern, Toni Martí, aquest dimecres durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. Martí ha anunciat una "recomposició" del seu equip, que passa per la creació d'una nova cartera d'Economia i Innovació, que liderarà Saboya, i comptarà amb Neus Soriano -fins ara secretària d'Estat de Turisme i Comerç- i Josep Maria Missé -fins ara secretari d'Estat de Diversificació Econòmica-.

Un cop assumida la cartera d'Exteriors, Ubach continuarà com a cap de delegació d'Andorra a la UE. "Trobar un reemplaçament en plena negociació amb la UE requeria posar al capdavant una persona que conegui el detall del dossier de les negociacions en curs, i en aquest sentit no hi ha persona més adequada", ha valorat Martí, sobre el nomenament d'Ubach, que fa més de vint anys que es dedica a la diplomàcia andorrana.

El relleu es farà el 15 de juliol, ha explicat Martí, una data que coincidirà amb el final de l'actual període de sessions del Consell General, i un cop hagi acabat, previsiblement, la negociació sobre la lliure circulació de mercaderies. Aquesta negociació inclou el "manteniment de les franquícies de viatgers" -segons ha avançat el cap de Govern, a la UE "hi ha sensibilitat per mantenir-les"- i un "tractament específic per al tabac". Precisament sobre el tabac, Martí ha explicat que la voluntat del Govern és "consensuar amb colliters i fabricants una solució de present i de futur per al sector tabaquer", i ha assegurat que "no hi haurà una proposta andorrana que no estigui d'acord amb ells".

La transició ministerial serà "ordenada" per a la propera fase de les negociacions amb la Unió Europea, que serà sobre la lliure circulació de serveis, ha avançat Martí, que no ha aclarit qui serà la nova ambaixadora a Brussel·les que rellevi Ubach.

Toni Martí ha assegurat que Ubach era "la primera i única opció que em passava pel cap", perquè era necessari trobar algú amb un ampli coneixement de l'estat de les negociacions. "És la millor elecció que podia fer", ha reiterat. Maria Ubach acumula una experiència dilatada en l'àmbit diplomàtic: ha estat directora d'Afers Internacionals i Cooperació, ambaixadora a París, i ambaixadora del Principat davant la Unió Europea, Bèlgica, Països Baixos i Alemanya.

Ministeri d'Economia i Innovació

Saboya va comunicar fa uns mesos al cap de Govern la voluntat de deixar la cartera d'Exteriors, que comporta viatges continuats a l'estranger, per motius familiars. El dirigent lauredià continuarà vinculat a l'executiu, i assumirà una cartera de nova creació que tindrà per objectiu reactivar l'economia del país. Martí ha confirmat que Saboya "continuarà formant part de les negociacions" amb la UE.

"Entenc que ha arribat el moment de fer confluir en una sola cartera ministerial les polítiques a favor de les empreses amb les polítiques de competitivitat i d'innovació, perquè iniciatives com Actua i apostes clares per les noves tecnologies no només eren per atraure la inversió estrangera, sinó també per rellançar sectors i empreses ja presents al país, sobretot els que tenen a veure amb el comerç i el turisme", ha explicat Martí. "La creació d'un ministeri d'Economia se'm reclamava des de l'origen, i la Innovació, per donar sentit a iniciatives com el 'big data' o Actua, perquè ja s'ha fet la feina i ara s'ha de desenvolupar", ha argumentat Martí sobre la creació de la cartera.

Finalment, el cap de Govern ha reiterat el seu oferiment a Liberals d'Andorra perquè "estiguin presents en les negociacions" amb la Unió Europea.

El cap de Govern, Toni Martí, i el ministre portaveu, Jordi Cinca, durant la compareixença posterior al Consell de Ministres d'aquest dimecres
stats