Política 05/06/2015

Martí informa Hollande de les mesures adoptades arran de la crisi de BPA

El cap de Govern l'ha informat que el full de ruta de l'AREB, que intentarà que la majoria d'empleats conservin els llocs de treball, es coneixerà abans del 15 de juny

Ana
3 min
Visita de Martí i Mateu al copríncep francès / SFG

Andorra la VellaLa primera trobada institucional de la legislatura del cap de Govern, Toni Martí, i el síndic general, Vicenç Mateu, amb el copríncep francès, François Hollande, ha servit, entre d'altres qüestions, per informar-lo sobre l'evolució de la situació generada per la nota del Departament del Tresor dels Estats Units acusant Banca Privada d'Andorra de blanqueig de diners. En un comunicat, el Govern ha informat se l'ha informat de totes les mesures adoptades per les autoritats competents del Principat "per respondre de manera òptima a la situació i garantir l'estabilitat del sistema financer". En declaracions posteriors a la trobada, Toni Martí ha reconegut que l'afer BPA no fa cap bé al país, i ha indicat que la possible visita de Manuel Valls a Andorra, "si finalment es concreta", suposaria "un símbol inequívoc per a la comunitat internacional que Andorra és extremadament creïble". Toni Martí també ha indicat que la informació que ha transmès és la mateixa que s'ha donat a la ciutadania andorrana i que s'ha expressat amb els mateixos termes amb què recentment va informar el copríncep episcopal.

La resolució de l'AREB, abans del 15 de juny

Toni Martí ha explicat a l'ANA que, en relació a l'afer BPA, se li ha explicat la realitat de la situació actual del procés "per buscar la solució que satisfaci a tothom i que intenti, dins del possible, que molts empleats puguin conservar el seu lloc de treball". En aquest sentit, el cap de Govern ha anunciat que el full de ruta de l'AREB es coneixerà abans del 15 de juny. Segons Martí, la conversa ha estat "molt amena i afable", i Hollande ha agraït que se l'hagi informat de com està la situació, però ha assegurat que més enllà d'això no se li ha fet cap petició per tal que França pugui ajudar a redreçar la crisi que ha provocat l'afer. "Tots els països que han tingut problemes amb les autoritats americanes prou feina han tingut a solucionar-los", ha indicat Martí, que ha afegit que "qualsevol governant en aquesta situació busca el suport d'experts, tal com s'ha fet a Andorra amb l'aprovació de la Llei i la creació de l'AREB".

En relació a una possible renúncia al Coprincipat per part del Vaticà, Martí ha dit que "n'hem parlat però per no parlar-ne", ja que ha reiterat que "no hi ha notícia", i ha lamentat que "es vulguin treure de context coses o es vulguin buscar problemes on oficialment, qui n'ha d'estar al cas, com seria el copríncep francès o el govern andorrà, no en sàpiga res".

Trobada amb grans marques comercials

D'altra banda, Martí ha informat el copríncep de la determinació del Govern de continuar amb el procés de reformes iniciat la passada legislatura, que passa per "una aposta clara per la transparència i la cooperació", així com per seguir estenent la xarxa de convenir de doble imposició. Segons el comunicat del Govern, Martí també ha expressat la voluntat de seguir estrenyent els lligams econòmics i comercials entre Andorra i França, amb iniciatives com la propera missió econòmica que tindrà lloc a principis de juliol a Tolosa. El cap de Govern també ha explicat al copríncep la voluntat d’organitzar una trobada entre empresaris andorrans i grans marques franceses que es duria a terme després de l’estiu a París. En declaracions posteriors a l'ANA, Martí ha indicat que la intenció és que es puguin establir contactes amb empresaris que lideren les grans marques de renom internacional situades a París, "que en una època estaven instal·lades a Andorra i ara no hi són, per tal que puguin venir a completar la nostra oferta comercial".

La visita de Valls es confirmarà en els propers dies

Els dos mandataris han tractat sobre la possible visita a Andorra del primer ministre francès, Manuel Valls. Martí ha explicat que la voluntat compartida per a ambdós països és que la visita serveixi per donar contingut al CDI signat amb França i per aprofundir en el procés d'obertura econòmica iniciat per Andorra. En declaracions posteriors, Martí també ha indicat que "si finalment es concreta", la visita de Valls suposaria "un símbol inequívoc per a la comunitat internacional que Andorra és extremadament creïble". En aquest sentit, fonts del Govern han indicat que la data del 19 de juny és una de les possibilitats amb què es treballa i que França la podria confirmar oficialment aquest mateix cap de setmana o a principis de la setmana vinent.

Finalment, les negociacions per a l’acord amb la Unió Europea han centrat també part de la reunió. En aquest sentit, el copríncep ha reafirmat el suport de la República francesa en aquest procés negociador.

stats