Política 25/04/2017

Martí confia que el proper copríncep francès aposti per una economia "oberta"

El cap de Govern i el síndic general agraeixen a Hollande el suport al procés de reformes

Ana/efe
3 min
Toni Martí i Vicenç Mateu amb François Hollande / Fernando Pérez (EFE)

ParísEl cap de Govern, Toni Martí, ha valorat aquesta tarda, ja de camí cap a Andorra, la visita d'aquest matí al Palau de l'Elisi, on s'ha entrevistat amb el president i copríncep francès François Hollande. "Cada vegada que hem anat a París o ell ha vingut a Andorra sempre l'hem vist igual, amb molta serenor i el cap ben fred, amb total complicitat amb la realitat andorrana", ha declarat.

Martí confia que el traspàs de poders amb el nou copríncep sorgit de les eleccions del proper 7 de maig es faci amb total normalitat, de manera que tingui tot el coneixement possible de la realitat andorrana. En aquest sentit, també confia que el proper president continui la línia seguida per François Hollande, perquè "actualment la dualitat no està en l'eix esquerra-dreta, sinó en si tens una mentalitat oberta per una economia que es projecti al món, o bé s'aposta per tancar-se en un mateix".

El cap de Govern ha destacat que la visita d'aquest matí no ha estat una reunió de "comiat", sinó de "gratitud", perquè Hollande serà recordat com un "bon" copríncep, ja que ha demostrat "l'estima que ens té" perquè "ens ha orientat en les reformes que hem portat a terme aquests darrers anys", cosa que "ens ha permès avançar conjuntament".

Toni Martí i el síndic general, Vicenç Mateu, s’han desplaçat aquest matí al Palau de l’Elisi per acomiadar-se del copríncep francès, François Hollande, i agrair-li el suport al procés de reformes socioeconòmiques implementades per Andorra al llarg dels últims anys. "La història li reconeixerà que en aquests moments en els quals Andorra ha fet tants canvis ell ha estat una peça fonamental", ha explicat Martí després d'haver-se reunt amb Hollande al Palau de l'Elisi.

La trobada, d'uns quaranta minuts de durada, tenia com a objectiu principal transmetre al copríncep l'agraïment del Principat per la seva cooperació en aquests últims cinc anys. Martí, que ha acuit a la cita amb el síndic general Vicenç Mateu, ha explicat que Hollande, "dins de la prudència i del respecte institucional, en els moments més difícils sempre ha estat al costat d'Andorra i ens ha orientat". Una ajuda, ha afegit, també "en l'àmbit internacional, ja sigui amb el conveni de doble imposició o amb el suport incondicional en l'acord d'associació" amb la Unió Europea (UE), la negociació del qual va començar el 2015.

La visita a París dels responsables andorrans ha tingut lloc entre les dues rondes de les eleccions presidencials franceses. En la primera, celebrada diumenge passat, van encapçalar les votacions el candidat socioliberal Emmanuel Macron i la ultradretana Marine Le Pen. Martí ha recordat que el proper mandatari francès serà també copríncep d'Andorra i ha confiat que el guanyador del proper dia 7 de maig matingui les bones relacions bilaterals. "El president de la República no és copríncep des d'ahir; ve d'una història mil·lenària, i desitjo la mateixa estima i comprensió que hem tingut de l'actual", ha fet notar el cap de Govern, que ha esperat del següent "el mateix respecte, saber estar i ajuda a les transformacions".

Martí ha explicat que ha repassat amb Hollande "de forma distesa una part del camí de la història mil·lenària d'Andorra que hem recorregut conjuntament". Durant la trobada, Martí i Mateu han ofert a Hollande una còpia del Pariatge de 1278, que instaura la figura del coprincipat, com a símbol de la relació del cap de l’Estat francès amb Andorra.

stats