Política 21/05/2015

Martí "veu amb bons ulls" allargar el període de cobertura sanitària en cas de pèrdua de feina

Els representants dels treballadors de BPA havien demanat que aquest període s'ampliés, pensant en la possibilitat que molts d'ells perdessin la feina, i el cap de Govern ha dit que la mesura s'aplicaria a nivell general

Ana
2 min
El cap de Govern, Toni Martí / G.Ll.T.

Andorra la VellaEl Govern "veu amb bons ulls" la possibilitat d'allargar el període de cobertura sanitària d'aquelles persones que perden la feina. Actualment, aquesta és de quatre mesos i els representants dels treballadors de BPA havien demanat que aquest període s'ampliés, pensant en la possibilitat que molts d'ells perdessin la feina. El cap de Govern, Toni Martí, que aquest dijous a la tarda ha mantingut una trobada amb els mitjans de comunicació, ha remarcat que perquè això sigui possible cal fer modificacions legislatives, però que tant l'Executiu com el grup parlamentari demòcrata estan disposats a fer-ho. En tot cas, la mesura no es prendria pensant només en els treballadors de BPA, sinó que s'aplicaria a nivell general.

Martí també ha donat a conèixer que tant ell com el ministre de Finances, Jordi Cinca, es trobaran amb els representants dels treballadors de BPA dimarts que ve. Ha assegurat que "és molt difícil buscar solucions per a un sector en particular" i ha volgut deixar clar que si aquesta mesura tira endavant, es farà perquè "no estem en un moment de creixement econòmic, i mesures com aquestes ens semblen raonables", ja que poden beneficiar al conjunt de treballadors en general. Martí no ha volgut concretar quants mesos més es podria allargar la cobertura, però ha mencionat uns "sis o set mesos".

Encara en relació a BPA, el cap de Govern ha assegurat que el país "no es pot permetre" que hi hagi una condonació i que els clients de BPA no recuperin tots els seus diners. Tot i no concretar com es farà, ni qui garantirà aquests diners, Martí ha assegurat que es donaria una mala imatge a nivell internacional i això seria "una molt mala senyal".

En tot cas, ha remarcat que "si avui encara tenim diverses possibilitats i l'esperança que la situació es pugui resoldre, és gràcies al fet que es va optar per la intervenció del banc", un cop coneguda la nota del FinCEN. Martí ha insistit que aquesta era la millor opció possible, i ha recordat que dels catorze darrers bancs que han estat assenyalats pel FinCEN, en tretze d'ells també s'ha optat per la intervenció. De fet, el cap de Govern ha assegurat que la nota referent a BPA "és possiblement la més dura" de les que ha emès l'organisme nord-americà darrerament.

Si no s'hagués optat per la intervenció, doncs, Martí assegura que els corresponsals estrangers igualment haguessin tallat la comunicació amb BPA i el banc s'hauria quedat sense liquiditat, ja que els clients haguessin volgut retirar els seus diners. Tot plegat hauria fet que avui en dia l'entitat "ja estigués tancada".

En relació a la demanda d'empara al síndic general realitzada per Víctor Naudi per les "desqualificacions personals" que diu que va rebre per part de Martí, el cap de Govern ha assegurat que "no crec que li faltés el respecte".

Martí ha emfatitzat que per mantenir la seva "honorabilitat" i la de tot el Govern "no puc deixar passar" que un conseller general "digui que jo sabia que hi hauria la nota del FinCEN abans de les eleccions generals".

El cap de Govern ha assegurat que si ho hagués sabut i no hagués dit res, amb l'objectiu de no ressentir-se'n electoralment, "seria immoral". És per això que ha considerat que amb les seves manifestacions, Naudi l'estava acusant d'immoral, i s'ha refermat en les paraules pronunciades en la darrera sessió del Consell General, on va dir que "menyspreo a la gent que diu això".

stats