TRADICIONAL VISITA A AINA
Política 30/07/2015

Martí anuncia que el PIB va créixer un 2,2% el 2014

El cap de Govern ha assegurat que l'economia andorrana no s'està veient afectada per l'afer BPA i ha aportat diverses xifres per corroborar-ho

3 min
El cap de Govern ha visitat aquest dijous la casa de colònies d'AINA / J.D.

El cap de Govern, Toni Martí, ha donat a conèixer que el PIB del 2014 va créixer un 2,2%. Tot i que les dades completes es faran públiques els propers dies per part del Departament d'Estadística, Martí ha volgut avançar aquesta xifra per mostrar que l'economia andorrana està creixent, i que les conseqüències de l'afer BPA no estant tenint un impacte tant important com s'ha apuntat des d'algun grup polític, com ara SDP. Durant la roda de premsa posterior a la tradicional visita estival a la casa de colònies d'AINA, el cap de Govern ha donat a conèixer diverses dades econòmiques que assenyalen en aquesta direcció. Així doncs, també ha apuntat a un descens del nombre d'aturats, a un increment en el nombre d'obertures d'establiments o a un augment de les importacions, sense tenir en compte els carburants. Per tot plegat, ha augurat un creixement de l'economia a l'entorn de l'1,5%.

Martí ha celebrat que "després de molts anys" el PIB d'Andorra torni a créixer de forma clara, concretament un 2,2%. Ha destacat que l'any 2008, aquest indicatiu se situava en el -6,8%, i que any rere any ha anat pujant. L'any 2013 ja va ser positiu, situant-se en el 0,4%, mentre que aquest 2014 considera que ja s'ha incrementat "de forma significativa".

Martí també ha volgut aportar altres dades econòmiques, per tal de demostrar que, "tot i que no podem parlar de brots verds", l'economia andorrana està creixent. En aquest sentit ha volgut rebatre aquelles opinions –en clara referència a SDP- que auguren un alentiment de l'economia com a conseqüència de l'afer BPA.

El cap de Govern també ha avançat les xifres d'aturats del mes de juliol, i ha assegurat que aquestes, previsiblement, se situaran en les 532 persones. Martí ha apuntat que "tot i que no hi ha xifres d'atur bones, aquestes són les millors dades d'un mes de juliol des de que soc cap de Govern". En aquest sentit, ha apuntat que aquesta xifra confirma "la tendència a la baixa" iniciada el juny del 2013, que representa una reducció continuada de l'atur durant 26 mesos. Martí també ha volgut remarcar el creixement del nombre d'assalariats que s'ha registrat des del gener del 2014.

Martí també s'ha referit a altres índex per aprofundir en aquest missatge de recuperació, com ara el d'obertures d'establiments comercials. Així doncs, ha destacat que des que va començar el 2015 ja se n'han obert 200, mentre que en tot el 2014 ho van fer 280. El cap de Govern també ha fet referència a l'increment de les importacions –sense tenir en compte els carburants- per assegurar que en el que portem de 2015 ja han pujat un 4,7%.

Previsió de creixement de l'1,5% pel 2016

De cara a l'any que ve, Martí ha assegurat que el Govern ja està elaborant els pressupostos del 2016 amb una previsió de creixement al voltant de l'1,5%, tot i apuntar que "jo crec que fins i tot serà una mica millor".

En relació a l'elaboració del pressupost, Martí ha deixat clar que la "prudència pressupostària" no vindrà marcada només per l'afer BPA, sinó també per l'aplicació –per primera vegada- de la Regla d'or. En aquest sentit ha remarcat que "no frenarem el creixement de l'economia andorrana aplicant una prudència excessiva", i ha assegurat que, entre d'altres coses, se seguirà fent "la inversió necessària" per tal que sectors com el de la construcció "se segueixin recuperant".

"Refer ponts" amb el col·lectiu mèdic

D'altra banda, el cap de Govern, Toni Martí, ha fet una aposta per "restablir ponts de diàleg" entre l'Executiu, el Col·legi de Metges i el col·lectiu sanitari en general. Ho ha dit en ser preguntat per la sentència del Tribunal Superior de Justícia (TSJ) que, tal com avançava aquest dimecres l'ANA, ha desestimat els recursos presentats pel mateix Col·legi de Metges i el Consell de Metges contra la modificació del Reglament de Funcionament del Centre Hospitalari Andorrà, aprovada pel Govern el 2013.

Martí ha admès que "el Govern està content" amb aquesta sentència, però ha afegit que "cal anar més enllà" per tal d'aconseguir que la relació entre l'Executiu, el Col·legi de Metges i els professionals sanitaris sigui més "fluïda", ja que actualment "no ho és el suficient".

És per això que, més enllà d'aquesta sentència, ha considerat que cal seguir treballant per aquest "interès mutu d'obrir ponts de diàleg". Tot plegat, mantenint els objectius de "frenar la despesa sanitària, que no vol dir reduir prestacions, sinó racionalitzar les coses i fer-les millor sense perdre qualitat".

Tradicional visita a AINA

Martí ha fet totes aquestes declaracions després del tradicional dinar que cada estiu comparteix amb els nens i nenes que passen uns dies a AINA. El cap de Govern, acompanyat de nombrosos ministres, ha compartit una estona amb els més petits, que han aprofitat per cantar-li la cançó d'aniversari, aprofitant que avui fa 52 anys. En aquest sentit, Martí ha assegurat que aquest ha estat "un dels moments més emotius dels cinc anys que fa que soc al Govern".

stats