Política 17/05/2017

Martí assegura que "s'ha avançat molt" en la implantació del GPS a l'aeroport d'Andorra-La Seu

El cap de Govern aborda a Madrid amb el president espanyol altres aspectes com l'acord d'associació amb la UE o la candidatura andorrana a la Cimera iberoamericana del 2020

Efe / Ana
2 min
Rajoy i Martí, al Palau de la Moncloa. / EFE

MadridLes negociacions per l’acord d’associació entre Andorra i la Unió Europea, la candidatura andorrana a organitzar la Cimera iberoamericana el 2020 i l’aeroport d’Andorra-La Seu d’Urgell han centrat la visita d'aquest dimecres del cap de Govern, Antoni Martí, al Palau de la Moncloa, on s’ha reunit amb el president del govern espanyol, Mariano Rajoy.

Martí i Rajoy han parlat de la necessitat de donar un impuls a l’aeroport d’Andorra-La Seu d’Urgell. Actualment, l’aeroport està pendent de la culminació d’estudis i informes tècnics que acabin de confirmar la viabilitat d’homologar el sistema GPS per a les maniobres d’aterratge i enlairament, ja que l’establiment de línies regulars està estretament vinculat a dotar la infraestructura aeroportuària d’un sistema d’aquestes característiques.

En aquest sentit, Martí ha assegurat que la trobada ha representat "un abans i un després" perquè "hem avançat molt", ja que els estudis tècnics estaran acabats a principis d'estiu, quan podria arribar l'autorització del govern espanyol i, al mateix temps, les companyies interessades podrien començar a operar a la instal·lació.

D'altra banda, el cap de Govern ha explicat al seu homòleg espanyol que les negociacions amb la Unió Europea, actualment centrades en el capítol de lliure circulació de mercaderies, es troben en una fase clau. En aquest sentit, Martí ha exposat que Andorra ja ha analitzat i veu amb bons ulls l’opció d’estendre la unió duanera a la majoria dels productes agrícoles, sempre i quan es trobi una solució específica per al capítol 24 lligat al tabac, que té un pes molt rellevant en el si de l’economia andorrana, i especialment en els sectors agrícola i industrial, així com en l’estructura d’ingressos de l’estat.

Martí s’ha mostrat confiat que el suport i la comprensió per part de l’executiu espanyol -així com també per part del govern francès- seran decisius a l’hora de fer entendre a les institucions europees aquesta especificitat andorrana. "L'ajuda d'Espanya, però no només, també de França, és molt important per aquestes futures negociacions i jo saludo el compromís dels nostres veïns de donar suport a aquest procés d'obertura econòmica i també social per les quals està apostant Andora", ha declarat Martí.

Per un altre costat, la trobada també ha servit per presentar formalment al govern espanyol la candidatura andorrana a acollir la Cimera iberoamericana l’any 2020, una proposta que Andorra ja va avançar la tardor passada a la cimera de Cartagena d’Índies, que es va formalitzar fa unes setmanes amb la presentació de la candidatura i que el Govern espera que es confirmi a la propera cimera, que tindrà lloc a Antigua, Guatemala, l’any vinent. "És una gran oportunitat per a Andorra per donar-se a conèixer a un continent tan important com és el llatinoamericà".

stats