Política 16/06/2015

Martí proposa un "mecanisme de reequilibratge" per a les parròquies amb menys ingressos

El cap de Govern ha proposat introduir el concepte de "solidaritat institucional" en el debat de transferències i competències dels comuns

2 min
El cap de Govern, Toni Martí / M.T.

El cap de Govern, Toni Martí, ha proposat, aquest dilluns, introduir el concepte de "solidaritat institucional" en el debat de transferències i competències dels comuns. Martí ha indicat que l'objectiu és aconseguir l'equilibri territorial, de manera que en les parròquies que no disposen d'ingressos atípics i tenen una dependència major a les transferències del Govern es pugui aplicar "un mecanisme de reequilibratge" per evitar que hi hagi comuns amb dificultats. El cap de Govern ha llançat aquesta idea durant la inauguració dels jardins de Casa Rossell, i ha afegit que "no té perquè ser compartida, però és un punt de reflexió interessant des del punt de vista de qui s'estima Andorra en la seva globalitat". La proposta es començarà a debatre aquest mateix dimarts, durant la reunió de cònsols, que rebrà la visita del cap de Govern i la ministra encarregada de la reforma de competències i transferències, Rosa Ferrer.

El cap de l'Executiu, Toni Martí, durant el discurs d'inauguració dels jardins de Casa Rossell, ha aprofitat per agrair "l'excel·lent col·laboració" que ha tingut el Govern amb els cònsols d'Ordino, i ha volgut destacar el fet que hagin hagut de governar "amb dificultats" perquè la parròquia té pocs ingressos i viu bàsicament de les transferències. En aquest sentit, el cap de Govern considera que hi ha d'haver "solidaritat institucional" i que l'Estat ha d'ajudar d'alguna manera les parròquies que no tenen ingressos atípics, a diferència d'altres com Escaldes-Engordany. Martí ha indicat que "els comuns també són Estat" i que per tant, si hi ha un comú que té menys ingressos, cal un "mecanisme de reequilibratge".

Aquesta serà una de les qüestions a tractar aquest dimarts durant la reunió de cònsols, que comptarà amb la presència del cap de Govern i de la ministra Rosa Ferrer per tornar a encarar la reforma de competències i transferències. Martí ha admès que "no assolir un consens més enllà del pacte de l'última legislatura seria un fracàs" i confia en la bona predisposició dels cònsols. En aquest sentit, considera que els cònsols tenen l'obligació de defensar la seva parròquia però "no és qüestió tampoc d'atrinxerar-se a la seva parròquia".

Tenint en compte que falten sis mesos per a les eleccions comunals, el cap de Govern ha dit que "no és qüestió de perdre aquests sis mesos", durant els quals vol posar les bases en relació a conceptes com el de la solidaritat institucional. Amb tot, ha reconegut que el gruix de la reforma es farà un cop s'hagin elegit els nous cònsols.

Sobre la proposta que ha llançat aquest dilluns Toni Martí, la cònsol menor d'Ordino, Consol Naudí, l'ha qualificada d'importantíssima ja que entenen que és el que tocaria, tenint en compte que a Ordino "sense transferències ens és impossible mantenir els serveis que estem donant".

stats