Política 31/03/2015

Martí obre la porta a un Govern de concentració

Martí, ha reconegut que la situació de Banca Privada d'Andorra (BPA) requereix "unitat nacional" i per això ha ofert als grups la possibilitat d'un Govern de concentració de cara a la tardor

Ana
4 min
Toni Martí durant el debat d'investidura / ANA

Andorra la VellaEl candidat demòcrata a cap de Govern, Toni Martí, ha reconegut que la situació de Banca Privada d'Andorra (BPA) requereix "unitat nacional" i per això ha ofert als grups la possibilitat d'un Govern de concentració de cara a la tardor. Martí, durant el seu discurs d'investidura d'aquest dimarts al matí, ha demanat un debat d'orientació política a la tardor per avaluar les conseqüències d'aquest afer i, en funció d'aquestes, "caldrà forjar nous consensos polítics" perquè "Andorra ens necessita a tots". Amb tot, ha manifestat que la situació actual suposa una oportunitat "per fugir de la imatge injusta de país opac". Martí ha considerat que caldrà establir un consens en temes com la relació amb la Unió Europea, la definició del model d'Estat i les "principals línies d’acció de Govern".

L'excap de Govern i candidat a la reelecció per Demòcrates per Andorra, Toni Martí, ha centrat bona part del seu discurs en la situació de BPA i els efectes per al país perquè "condicionarà bona part de la legislatura que comença". Martí ha valorat el treball fet per consensuar un full de ruta per superar la situació i l’elaboració del projecte de llei de mesures urgents per a la reestructuració i resolució d’entitats bancàries. Ha considerat, a més, que és un "moment d'unitat nacional" per això ha ofert als grups l’opció d’un Govern de concentració "i no tanco la porta a cap possibilitat", ha afegit.

D'una banda, Martí ha reconegut que l’afer de BPA pot tenir conseqüències en la recuperació econòmica del país però també suposa una "oportunitat" per fugir de la imatge "injusta" d'opacitat. El candidat demòcrata ha reconegut que "no sempre ho hem sabut fer prou bé" i encara que s’han dotat d'instruments contra el blanqueig i per a la transparència "hem caigut en la temptació d’aigualir aquests canvis i reformes". Per això, ha instat a avançar cap a una major transparència i cooperació en matèria fiscal i financera i a esforçar-se en la transformació del model de creixement econòmic. "Andorra ha de ser present en els avenços conjunts de la comunitat internacional en matèria de transparència financera", ha assenyalat, "farem els passos que hàgim de fer però si ho fem tots alhora", ha afegit.

Martí ha proposat celebrar un debat d’orientació a la tardor per avaluar les conseqüències del cas BPA i, en funció de quines siguin, es planteja un possible Govern d'unitat nacional. Mentrestant, ha demanat el vot unànime per al projecte de llei que es debatrà dijous.

El consens ha d'arribar a altres àmbits com l'acostament a la Unió Europea o la definició del model d'Estat amb l'anàlisi de les competències i transferències, així com en les "principals línies d'acció de Govern".

L'acord d'associació amb la UE ha de beneficiar el futur acadèmic i professional dels joves, la internacionalització i el creixement de les empreses i ha de donar oportunitats als emprenedors, treballadors i professionals, ha exposat Martí. Amb tot, hi ha "línies vermelles" com una política d'immigració pròpia, l'acord duaner com a base de la lliure circulació de mercaderies i la implantació de la lliure circulació de serveis "de manera progressiva i seqüencial". Un cop assolit el consens amb tots els sectors, Martí ha indicat que sotmetrà l'acord a referèndum.

Pel que fa a les competències i transferències el candidat demòcrata ha apel·lat a la sostenibilitat financera i territorial i ha afirmat que no es poden fer diferències en funció de la parròquia.

Martí ha insistit en la diversificació de l'economia, atraient inversió estrangera productiva en sectors com la salut o les noves tecnologies, de forma conjunta amb el sector privat i amb un paper estratègic de les parapúbliques.

Algunes propostes del candidat a cap de Govern han estat la creació d'un fons d'inversió amb capital públic i privat i amb una gestió professional que substitueixi els préstecs preferents, millorar la llei de bases de l'ordenament tributari, modificar la Llei de contractació pública i desplegar l'administració electrònica per a tots els tràmits en els pròxims 4 anys; l'elaboració d'una la llei de la mediació, una llei concursal o l'aprovació d'un nou Codi de procediment civil, entre altres. També ha reconegut que caldrà fer una "gestió acurada" de la despesa de la branca general de la CASS i millorar els mecanismes d'inspecció i control amb el desplegament del MAAS o augmentar les cotitzacions "per la sostenibilitat del sistema", "quan les coses vagin millor", ha assenyalat. A més, s'ha compromès a apujar el salari mínim fins al 50% del salari mitjà i a obrir el debat per reformar el Codi de relacions laborals i desplegar el dret a vaga, així com a mantenir els programes de treball temporal i de foment de l'ocupació i a fer un seguiment dels aturats de llarga durada. Finalment ha reclamat l'heliport nacional i ha indicat que faran els possibles per aprofitar l'oferta de l’aeroport de la Seu d'Urgell.

Finalment, Martí ha avisat que el Govern que nomenarà aquest dimecres "no serà el gabinet definitiu que governarà durant els pròxims mesos" per la pressa necessària que ha marcat la formació del mateix.

stats