Política 30/11/2015

Martí explica els projectes que portaran Andorra a reduir les emissions de CO2 un 37% a la COP21

El cap de Govern demana que la Conferència sigui sensible a les especificitats de països com Andorra

Ana
3 min
Toni Martí a la Conferència sobre canvi climàtic

Andorra la VellaEl cap de Govern, Toni Martí, ha participat, aquest dilluns, en l’acte d’obertura de la Conferència de les Parts del Canvi Climàtic de l’ONU (COP21) que se celebra a París, juntament amb els líders de 150 països més. Durant el seu parlament, ha donat a conèixer la implantació d'un nou model energètic basat en l'eficiència i l'estalvi, les energies sostenibles i el pla de promoció del vehicle elèctric que permetran reduir, el 2030, les emissions de CO2 en un 37%. Amb tot, el cap de Govern ha aprofitat per posar de manifest les dificultats amb què es troben els petits països a l'hora d'assumir el conjunt d'obligacions internacionals d'informació i comunicació, i ha demanat que la conferència sigui sensible a les especificitats de països com Andorra.

Toni Martí ha participat en l’acte d’obertura amb un discurs en què ha volgut fer palès el compromís d’Andorra amb el canvi climàtic, i per això ha destacat que va ser un dels primers països en fer efectiva la seva contribució nacional a la Conferència sobre el canvi climàtic. El cap de Govern ha remarcat que la reduïda dimensió territorial d’Andorra fa que entengui perfectament la necessitat de pensar globalment i actuar localment, ja que “sabem que les nostres accions locals no serviran de res si no estan emmarcades en un pla d’accions global”. A més, ha destacat que el canvi climàtic afecta de manera especialment sensible el Principat, que viu en gran mesura del turisme de neu i muntanya, i que ja està patint un augment de les temperatures de 0,2 graus per dècada i una disminució de les precipitacions de com a mínim 45 mil·límetres anuals per dècada.

El cap de Govern ha detallat les mesures que ja s’apliquen en favor d’un nou model energètic que ha de permetre reduir, fins al 2030, les emissions de CO2 en un 37% respecte a l’escenari immobilista i aconseguir que l’augment de la temperatura mundial sigui inferior a 2 graus. Entre les mesures, hi ha el programa per afavorir l'eficiència energètica que s'ha iniciat en centres escolars, el pla d'inversions en el sector energètic que preveu en 10 anys l’equivalent al 10% del PIB, i el projecte de mobilitat sostenible i promoció del vehicle elèctric.

D’altra banda, però, el cap de Govern ha posat de manifest la dificultat per als països petits d'assumir el conjunt d'obligacions internacionals d'informació i comunicació, tant les actuals com les futures, i ha demanat que la COP21 sigui sensible a les especificitats de països com Andorra, ja que l’esperit de les Nacions Unides i de la Convenció és construir un món global des del respecte a la diversitat i a les circumstàncies nacionals.

Impuls a la ratificació del CDI amb Portugal

En el marc de la COP21, el cap de Govern ha saludat el nou primer ministre de Portugal, António Costa, a qui ha felicitat per la seva recent designació. Costa i Martí han parlat d’impulsar la ratificació del Conveni per evitar la Doble Imposició, que van signar, el passat 23 de setembre, el ministre d’Estat i de Negocis portuguès, Rui Chancerelle de Machete i el ministre d’Afers Exteriors andorrà, Gilbert Saboya. A més, Martí ha participat en una reunió bilateral amb el president de Colòmbia, Juan Manuel Santos, per tractar sobre la propera celebració a Andorra d’una reunió sectorial d’educació preparatòria de la Cimera Iberoamericana de caps d’estat i de govern del 2016 que tindrà lloc a Colòmbia.

A més, una delegació andorrana encapçalada per l’ambaixadora d’Andorra a França, Cristina Rodríguez, assisteix durant tots els dies a la conferència. La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, també es desplaçarà a París per participar en la jornada amb els ministres, al final de les negociacions, per donar forma a l’acord adoptat.

stats