Política 24/09/2016

Martí rebutja el tancament de fronteres i el proteccionisme davant l'assemblea de les Nacions Unides

Martí ha dit que Andorra aposta per l'obertura i la major integració de les economies nacionals i, pel que fa al conflicte de Síria, ha defensat "la dignitat de les persones, la regulació i l'educació en la diversitat"

Ana
2 min
Toni Martí a les Nacions Unides / SFG

Andorra la VellaEl cap de Govern, Toni Martí, ha intervingut aquest divendres a la nit a l'Assemblea General de les Nacions Unides per rebutjar el proteccionisme i el tancament econòmic, així com el tancament de fronteres i la por a la diferència en la crisi dels refugiats. Martí ha dit que Andorra aposta per l'obertura i la major integració de les economies nacionals i, pel que fa al conflicte de Síria, ha defensat "la dignitat de les persones, la regulació i l'educació en la diversitat". Durant el seu discurs, el cap de Govern ha refermat el compromís del Principat amb els valors del multilateralisme i la cooperació internacional, i ha defensat l'educació com a eina per formar una ciutadania global. En aquest sentit, Martí ha proposat que s'arribi a un compromís per educar els joves en els valors dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'Agenda 2030 de l'ONU.

El cap de Govern, Toni Martí, ha defensat davant l'assemblea anual de les Nacions Unides un món amb unes relacions econòmiques i comercials més intenses per aconseguir un món més procliu a la pau i a la solució dels conflictes, i ha dit que és amb aquesta mentalitat amb què cal abordar el problema dels refugiats. Així, aposta per afrontar-ho des de la regulació dels fluxos migratoris i del dret d'asil, des del repartiment equitatiu de les persones desplaçades i des de la vigilància per garantir el respecte als drets i la dignitat dels refugiats. Així, ha rebutjat el tancament de fronteres i l'aixecament de murs, posant Andorra com a exemple de terra d'acollida durant dècades.

Martí ha assegurat que "la gran dialèctica del nostre temps és entre l'obertura i el tancament", i ha afegit que el camí del tancament és el reflex de la por i la recepta del populisme i de l'oportunisme. Així, ha recordat els esforços fets per Andorra en els últims anys per obrir la seva economia, posar en marxa un sistema fiscal homologable i avançar en l'intercanvi d'informació fiscal.

El cap de Govern també ha volgut ressaltar la importància de l'educació, i refermar el compromís d'Andorra amb els valors del multilateralisme i la cooperació internacional. Així, ha demanat que es fomenti una educació per a la ciutadania global, per evitar l'aïllament, i ha elogiat l'educació per competències, de la qual el Principat n'ha estat pionera. També ha recordat que Andorra implementarà programes de formació en valors democràtics, i ha proposat un "compromís global" per educar els joves en els principis de les Nacions Unides i més concretament en els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'Agenda 2030.

Finalment, Toni Martí ha dedicat unes paraules al secretari general sortint, Ban Ki-moon, ressaltant la seva tasca per implementar de manera efectiva els Objectius del Mil·leni i la lluita contra el canvi climàtic, i assegurant que "serà un actor fonamental per entendre i explicar el que són les Nacions Unides al llarg del primer terç del segle XXI".

stats