Política 11/06/2015

Martí reconeix que es va intentar sense èxit que el FinCEN no publiqués la nota

Martí ha explicat que es va contactar amb l'organisme del Tresor dels Estats Units per evitar que es publiqués la nota

Ana
2 min
El Govern durant la sessió del Consell Ggeneral / ANA

Andorra la VellaEl cap de Govern, Toni Martí, i el ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, han donat alguns detalls més aquest dijous sobre les actuacions que van fer després que el 4 de març les autoritats nord-americanes avisessin de les intencions del FinCEN d'acusar BPA de blanqueig de diners. Martí ha explicat que es va contactar amb l'organisme del Tresor dels Estats Units per evitar que es publiqués la nota, però que "tan sols ens van dir que els semblava molt bé però que la nota estava signada i que es publicaria igualment" i que per tant, "no hi havia res a fer".

De la seva banda, Gilbert Saboya ha informat que la comunicació informal que van fer les autoritats nord-americanes el 4 de març es va fer a través seu i, preguntat per si era possible prendre mesures abans del 10 de març, el ministre ha dit que hi havia dos condicionants a l'hora d'actuar: el fet que no es conegués el contingut de la nota del FinCEN i la necessitat d'evitar que es produís una filtració, cosa que hagués estat "desastrosa". En tot cas, Martí i Saboya han recordat que sí que es va informar l'INAF, la UIFAND i la Fiscalia, organismes que van analitzar la situació per poder preparar les decisions un cop es publiqués la proposta de norma del FinCEN.

A diferència de la sessió de control del mes de maig, aquest dijous els consellers de l'oposició han mostrat un to més constructiu a l'hora de tractar les preguntes relacionades amb l'afer BPA, cosa que Toni Martí ha aprofitat per agrair públicament. Així mateix, el cap de Govern ha reconegut, tal com havien criticat des de l'oposició, que quan van informar-los de la situació el 10 de març no van mencionar que l'avís es va rebre el 4 de març, tot i que el fet d'explicar-los que havien informat els coprínceps durant el cap de setmana ja pressuposava que coneixien la situació amb anterioritat.

stats