Política 20/09/2017

Més de 500 persones es concentren a Andorra la Vella en suport a l'1-O

L'ANC d'Andorra fa una crida per mobilitzar els residents catalans a manifestar-se a Barcelona

M. T.
2 min
Així estava la plaça del Poble d'Andorra la Vella durant la concentració. / M. M.

Andorra la VellaMés de 500 persones s'han aplegat aquest dimecres al vespre a la plaça del Poble d'Andorra la Vella per donar suport al referèndum català de l'1 d'octubre i per protestar per la retallada de drets civils que està patint Catalunya en els darrers dies per part de l'estat espanyol. Els manifestants, amb estelades i adhesius a favor del 'sí', han cridat consignes com 'votarem', 'independència' o 'no tenim por', i han cantat Els Segadors i l'Estaca. Els adhesius amb el 'sí' s'han repartit animant a la gent de manera irònica a "fer contraban de material delictiu".

El president de l'ANC Andorra, Manel Urindar, ha indicat que la mobilització s'ha convocat per condemnar la vulneració de drets com el de llibertat d'expressió, el de reunió o el de secret de comunicacions postals. A més, ha assegurat en una democràcia moderna no es pot tolerar la "intervenció 'de facto' de la Generalitat" que s'ha fet aquest dimecres i la detenció de càrrecs de la Generalitat per motius polítics. En aquest sentit, considera que Espanya "ha travessat una línia vermella", i ha lamentat que no haguessin escollit una altra vida per donar suport al no.

Per tot plegat, Urindar ha fet una crida per tal que els residents catalans d'Andorra baixin a Barcelona a manifestar-se aquest cap de setmana i, sobretot, el cap de setmana del referèndum.

Des de l'ANC s'ha recordat que els residents a Andorra han de votar per correu després d'haver-se inscrit al registre de catalans a l'exterior, i Urindar ha assegurat que li consta que la immensa majoria dels que es van inscriure en el registre ja han pogut votar, perquè tenen constància que la Poste està tramitant diàriament una gran quantitat de sobres amb el vot. Amb tot, Manel Urindar ha reconegut que hi ha hagut molta gent que no ha arribat a temps a fer els tràmits i no ha pogut votar.

Pel que fa a les manifestacions del portaveu del Govern sobre la qüestió, Urindar ha dit que és conscient que cap país es pronunciarà fermament sobre Catalunya fins que no hi hagi un pas real cap a la independència "i tampoc esperem que Andorra ho faci". Així, ha assegurat que ja li sembla bé que al ministre li preocupi la retallada de drets civil, "però no és moment que Andorra es pronunciï".

stats