Política 12/10/2015

Montobbio s'ofereix per fer d'enllaç entre Andorra i la UE en el procés d'apropament

L'ambaixador ha mostrat, durant el discurs amb motiu del dia de la Hispanitat, la predisposició dels serveis diplomàtics espanyols a fer de pont entre el Principat i la UE en les negociacions per a l'Acord d'associació.

Ana
2 min
Montobbio durant el discurs amb motiu del dia de la Hispanitat / M.G.C. (ANA)

Andorra la VellaL'ambaixador d'Espanya a Andorra, Manuel Montobbio, ha mostrat la seva predisposició per ajudar i fer de pont entre Andorra i la Unió Europea durant el procés de negociació de l'Acord d'associació. Ho ha fet durant el discurs que ha ofert aquest dilluns a la tarda a l'Andorra Park Hotel amb motiu del Dia de la Hispanitat, la festa nacional espanyola. Montobbio també ha destacat els beneficis que aportarà el nou Centre Integrat del sistema educatiu espanyol a Andorra, assegurant que els alumnes sortiran "amb més coneixements i capacitats, amb millor formació que ara". L'ambaixador també ha posat de manifest la intensitat que han experimentat aquest darrer any les relacions diplomàtiques bilaterals entre Andorra i Espanya.

Montobbio ha posat de manifest que en la negociació que s'acaba d'encetar entre Andorra i la Unió Europea, "cadascú ha de defensar els seus interessos i fer conèixer a l'altra les seves especificitats i la seva perspectiva". En aquest punt, però, l'ambaixador ha deixat clar que "únicament posant-nos respectivament a la pell de l'altre, a la seva ànima, podrem els europeus construir Europa com un joc de suma positiva on tots hi guanyem".

En aquest sentit, Montobbio ha posat de manifest que l'espanyola és, juntament amb la francesa, la única ambaixada de la Unió Europea resident permanentment a Andorra. És per això que ha assegurat ser "conscient de l'especial responsabilitat que tenim a l'hora de contribuir a fer que un es posi en la pell de l'altre, d'explicar i fer comprendre Andorra a la Unió Europea i d'explicar i fer comprendre la Unió Europea a Andorra.

A banda, Montobbio ha posat de manifest la necessitat que Andorra avanci també cap a l'àmbit iberoamericà. En aquest sentit també s'ha mostrat predisposat a "contribuir al coneixement mutu". L'ambaixador ha assegurat que, tenint en compte els grans esdeveniments iberoamericans que ha acollit i que acollirà Andorra els propers temps "tenim la gran oportunitat de fer un salt endavant en el desenvolupament de la dimensió iberoamericana a Andorra".

Millores al sistema educatiu espanyol

Montobbio també ha posat de manifest la intensitat que han viscut aquest any les relacions diplomàtiques bilaterals entre Andorra i Espanya. A banda de la visita del president espanyol, Mariano Rajoy, i de la signatura del CDI, l'ambaixador ha posat de relleu que els contactes entre representants polítics d'un i altre Estat han estat especialment "intensos".

L'ambaixador també ha fet esment a la remodelació del sistema educatiu espanyol al Principat amb la propera entrada en funcionament del Centre Integrat, que agruparà a Escaldes els alumnes d'infantil i primària i a la Margineda als de secundària. Montobbio ha posat de manifest que aquest canvi aportarà importants millores al sistema i permetrà als alumnes sortir "amb més coneixements i capacitats, amb millor formació que ara".

Satisfacció del Govern per la predisposició d'Espanya a ajudar

Un cop acabat el discurs, el ministre de Finances i portaveu del Govern, Jordi Cinca, ha valorat molt positivament les paraules de Montobbio, en assegurar que "els dos països veïns tenen un paper cabdal en tot aquest procés que hem encetat".

"Per afrontar un procés com aquest, amb 28 països molt diferents entre ells, és molt important tenir a dos Estats que ens coneixen bé i que poden fer una mica d'introducció, d'ambaixadors, que expliquin la nostra realitat", ha destacat Cinca. "Després, Andorra ha de defensar molt bé els seus interessos, i ho farà, però convé que algú expliqui la nostra realitat, i ningú millor per fer-ho que els nostres països veïns", ha reblat.

stats