Política 19/09/2017

Mor Enric Palmitjavila, ex-conseller liberal i creador de Gala Perfumeries

L'empresari, polític i filantrop, de 80 anys, ha traspassat aquest dimarts al matí: l'enterrament serà dimecres a l'església de Sant Esteve

ARA Andorra
2 min
Enric Palmitjavila durant un acte el 2014, quan era cònsol honorari d'Alemanya, amb el llavors ambaixador germànic, Peter Tempell. / Arxiu ANA

Andorra la VellaL'empresari, polític i filantrop Enric Palmitjavila ha mort aquest dimarts a primera hora del matí. Tenia 80 anys i patia una malaltia. Familiars, amics i ciutadans podran expressar el dol a la seva família al tanatori d'Andorra la Vella, a partir d'aquest dimarts a la tarda i durant tot el dimecres al matí. El funeral tindrà lloc dimecres a les 16 hores a l'església de Sant Esteve d'Andorra la Vella.

Palmitjavila era un home polifacètic i costa definir-lo en poques paraules. Pel que fa a la seva carrera política, va ser conseller general per al partit Liberal durant la legislatura del 1997-2001. Així mateix, també va ser representant de l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa.

A més, va ser consol honorari d'Alemanya. Va ser en un acte públic on hi va assistir el llavors ambaixador germànic, Peter Tempel, el novembre del 2014, que va anunciar que deixava el consolat i li feia el traspàs a la seva filla, Cristina Palmitjavila. També és el pare de Jaume Serra, ambaixador d'Andorra a Portugal.

Enric Palmitjavila també va ser el creador de Gala Perfumeries, l'any 1995, juntament amb Pere Besolí, empresa andorrana que s'ha anat expandint tant dins com fora les nostres fronteres. També tenia negocis immobiliaris.

Així mateix, era un enamorat de l'art i del col·leccionisme. L'any 2015 va aparèixer a tots els mitjans espanyols després d'una operació sorprenent, ja que va adquirir llibres i materials del matrimoni d'artistes Albert Ràfols-Casamada i Maria Girona en una venda als Encants de Barcelona, avançant-se als interessos de la Generalitat.

Palmitjavila, també bibliòfil, va cedir part de la seva extensa col·lecció d'exemplars del Quixot de Cervantes (en tenia prop de 1.500, algun de finals del segle XVII), l'any passat, per a una exposició de l'ambaixada d'Andorra per celebrar el quart centenari de l'escriptor espanyol.

L'any 2011 el Cercle de les Arts i de les Lletres li va retre un homenatge, junt amb Pere Besolí, per la seva trajectòria dins del món de la cultura i de les lletres.

stats