Política 03/06/2015

Òscar Ribas dóna per fet que el Vaticà vol replantejar-se el Coprincipat

L'excap de Govern creu que "és inevitable" la fi del Coprincipat, i que s'obre l'oportunitat per tenir temps de planificar el nou model d'Estat

M.t.
2 min
L'excap de Govern Oscar Ribas / ANA

Andorra la VellaL'excap de Govern Òscar Ribas Reig ha donat a conèixer aquest dimecres la seva opinió sobre la possibilitat, apuntada per 'La Vanguardia', que el Vaticà es vulgui replantejar la figura del copríncep episcopal, en un article d'opinió al 'Diari d'Andorra'. En declaracions a l'ARA Andorra, Ribas dóna credibilitat a les informacions aparegudes al rotatiu català i, malgrat que ho considera una mala notícia, tot plegat li fa suposar que "aquesta vegada va de veritat".

L'excap de Govern, que va tenir un paper clau en el procés constituent, ha recordat que l'anterior copríncep, Joan Martí Alanis, ja l'havia alertat que "es podia produir una crisi quan hi hagués canvi de bisbe", i també creu que és evident que davant de fets com el debat sobre la despenalització de l'avortament i del matrimoni gai "l'església catòlica no pot presidir un Estat que va en contra els seus principis". En aquest sentit, Ribas creu que cal ser realistes davant de l'evidència que tard o d'hora s'haurà de legislar sobre l'avortament, i més tenint en compte les recomanacions fetes per l'ONU.

Amb tot, malgrat remarcar que es tracta de la seva opinió personal i que considera que no és desitjable que s'obri una crisi d'aquest calat, creu que la notícia "obre l'oportunitat de tenir temps per planificar el que per a mi és inevitable". Així, considera que la informació es pot haver filtrat ara precisament per "alertar-nos i donar-nos temps", ja que es mostra convençut que el Vaticà no ho forçarà immediatament, sinó que "es podrà pactar amb anys, per tenir temps a posar-nos d'acord".

Sis possibles alternatives

Davant d'aquest escenari, Òscar Ribas posa sobre la taula un total de sis possibilitats que ell considera que hi poden haver, siguin millors o pitjors: mantenir únicament el príncep francès, mantenir el Coprincipat substituint l'episcopal per un ciutadà andorrà (com ara el cap de Govern), substituir-lo pel rei d'Espanya o el president de la Generalitat de Catalunya, substituir-lo per algú altre al marge dels darrers, instaurar una república o, finalment, demanar la integració a la sobirania d'un altre Estat. De totes aquestes alternatives, Ribas s'inclina per la primera, la segona o la quarta, tot i que alerta que és molt difícil que França accepti mantenir el principat sola.

Pel que fa a la possibilitat apuntada per 'La Vanguardia' de substituir el copríncep episcopal pel rei espanyol o el president de la Generalitat, Ribas considera que "aquí hi haurà el debat més punyent", alhora que recorda que el rei ja va ser "autocandidat" als anys 80, quan es discutia el concordat entre Espanya i el Vaticà. Finalment, en relació a l'opció que Andorra pugui deixar de ser un coprincipat, i passar a ser, per exemple, una república, Òscar Ribas creu que formalment seria possible, com ho és San Marino o com la monarquia de Mònaco, tot i que "cal avaluar les conseqüències i analitzar què seria el més fàcil", ja que ell aposta per poder mantenir el lligam "amb una potència com és França".

stats