Política 21/10/2017

El PS es reunirà amb Liberals per estudiar la possibilitat de portar les lleis de transferències i competències al TC

El XVè congrés ordinari del Partit Socialdemòcrata també ha servit per renovar la nova executiva que ha situat a Pere López com a president del partit

M. M.
4 min
La nova executiva del PS. / M. M.

Andorra la Vella“La decisió encara no està presa, però és una possibilitat força real en vista els dubtes que van sorgir durant la sessió del Consell General, i que ni el Govern ni el grup parlamentari de DA van aclarir”. D’aquesta manera el nou president del Partit Socialdemòcrata, Pere López, ha deixat la porta oberta a portar les lleis de competències i transferències, que aquest divendres van ser aprovades pel Consell General, al Tribunal Constitucional.

D’aquesta manera, i tal com ja es va expressar en la sessió ordinària passada, el PS recull la proposta de Liberals de portar les dues lleis al TC i en els propers dies els dos grups es reuniran per estudiar la possibilitat de fer-ho. Tot i això, López no ha avançat encara cap calendari i ha avisat que “a hores d’ara no és una opció segura però tampoc no es pot descartar”. El president del PS també ha recordat que la llei es podrà portar al Tribunal Constitucional un cop la llei hagi entrat en vigor.

Aquest nou moviment polític s’ha expressat després de celebrar-se el XVè congrés ordinari del PS, que ha servit per renovar l’executiva del partit. Amb 72 vots a favor, cap en contra i un de nul, els afiliats i militants han donat llum verda a l’única candidatura presentada configurada per Susanna Vela, com a primera secretària; Pere López, com a president; i Carles Sánchez, com a secretari d’organització. Podien votar 160 militants. Una participació que ha estat valorada positivament, ja que es manté en la línia de congressos passats.

El proper dilluns es realitzarà la primera reunió de la nova executiva, on està sobre la taula el repte de definir i situar al calendari quan seran les properes eleccions primàries per decidir el candidat al cap de Govern i també per decidir com el partit es presentarà a les eleccions, si ho farà en solitari o en coalició amb algun altre partit. En aquest sentit, Vela ha apuntat que “l’executiva sortint ha deixat plena llibertat en aquest tema” però que encara no s’ha fet cap tipus de valoració.

El principal eix de treball del nou òrgan executiu, i a través del qual es desenvoluparan bona del futur programa electoral, és la de “lluitar per una major i millor participació ciutadana”. Així ho ha recordat Vela que també ha apuntat que aquest objectiu es basa, fonamentalment, en impulsar una llei que permeti la doble nacionalitat i una reforma de la llei electoral. “Són dos textos que estan impedint que bon part de la ciutadania del país tingui la representació al Consell General que es mereix”.

Com a vocals de la nova executiva hi entren Pere Baró, Jordi Font, Liliana Cristina Ribeiro, David Rios, Judith Salazar, Mari Carmen Sànchez, Cèlia Vendrell i Evarist Vilaginés. El congrés també ha servit per renovar el comitè directiu que a partir d’ara estarà format per Vicenç Alay, Carles Blasi, Manel Blasi, Olivier Bracque, Jan Cartes, Jesús de Tena, Mariona González, Antoni Invernon, Víctor Iriarte, M.Josep Loncà, Esteve López, J.R.Marina, Antonio Miralles, Begoña Montes, Rosa M.Pérez, Maria de la O i Soto Jaume Rifà. El defensor de l'afiliat serà Eduard Padreny. Arran del canvi d’estatuts a l’executiva hi haurà d’haver de manera obligatòria un membre de les joventuts. En la nova executiva n’hi ha tres. “Les polítiques de joventut hi volem dedicar especial atenció, sobretot arran de la baixa participació d’aquest col·lectiu en les passades eleccions”, ha remarcat López.

Cal recordar que Susanna Vela havia estat ministra d’Educació i Cultura durant els dos anys de Govern del PS. El 2015, va ser escollida secretària d’organització de la formació, càrrec que ocupa actualment. També va ser candidata en la llista territorial d’Escaldes a les generals del 2015 i a les comunals d’aquell mateix any. Per la seva banda, Pere López és actualment conseller general del PS i president del grup parlamentari mixt, després de ser escollit en les generals del 2015, quan va encapçalar la candidatura nacional del PS. Anteriorment havia estat conseller a la minoria del comú de la Massana (2007-2009) i ministre de Finances amb el Govern del PS. Entre 2013 i 2015 va ocupar el càrrec de primer secretari de la formació. Pel que fa a Carles Sánchez els darrers dos anys ha estat membre de l’executiva del PS com a vocal, així com també del directiu.

Cap nova valoració de la situació a Catalunya

Després que aquest dissabte al matí el consell de ministres del Govern Espanyol hagi aprovat portar al Senat l’aplicació de l’article 155 de la Constitució Espanyola per cessar el president de la Generalitat i tots els consellers, el PS no s’ha volgut pronunciar respecte a aquest nou moviment polític. López s’ha excusat indicat que arran de la celebració del congrés no han pogut estar pendents de les notícies per conèixer-les en profunditat i fer-ne una valoració extensa. Tot i això, s’ha remès al comunicat que el partit va enviar fa setmanes arran de les actuacions policials de l’1 d’octubre on defensaven que els catalans poguessin votar lliurement de forma democràtica i pacífica.

stats