Política 27/07/2015

El PS reclama celeritat a l'hora de connectar les xarxes d'aigua d'Escaldes i Andorra la Vella

La minoria comunal destaca la importància que totes dues xarxes estiguin interconnectades, especialment a l'hospital, per evitar incidències com la de la setmana passada

Ana
2 min
Els consellers de la minoria a Escaldes / G.LL.T.

Escaldes-EngordanyEls consellers de la minoria al Comú d'Escaldes-Engordany, del Partit Socialdemòcrata (PS), han demanat celeritat a la majoria per tal de poder tenir enllestida el més aviat possible la interconnexió de les xarxes d'aigua d'Escaldes-Engordany i d'Andorra la Vella, especialment a la zona de l'hospital. Consideren que, almenys el centre hospitalari hauria d'estar connectat també a la xarxa de la capital, per tal que, en cas que hi hagi problemes de subministrament a Escaldes, com ha passat aquests darrers dies, l'hospital no hagi de gastar les reserves que té als dipòsits sinó que es pugui abastir de la xarxa d'Andorra la Vella. La portaveu de la minoria, Cèlia Vendrell, també ha demanat que es faci un pla estratègic sobre l'aigua per tal de determinar les necessitats futures de la parròquia així com aquelles zones on es podria captar aigua per evitar dependre tant de la vall del Madriu.

El PS ha destacat la necessitat que l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell es connecti a la xarxa d'aigua d'Andorra la Vella, que segons Vendrell passa "a menys de 200 metres" de l'equipament, per tal de poder-se'n abastir si a Escaldes hi ha problemes.

A banda d'això, també ha recordat que l'any 2008 els aleshores cònsols majors d'Andorra la Vella i Escaldes, Rosa Ferrer i Toni Martí, respectivament, "van anunciar la interconnexió de les dues xarxes". Vendrell ha recordat que això encara no s'ha pogut fer a dia d'avui, i ho ha lamentat, ja que considera que seria una bona solució en casos de necessitat.

Buscar captacions alternatives a la del Madriu

Més enllà d'això, però, també ha destacat la necessitat de buscar noves captacions, com ara la de Ràmio, per no dependre tant de la del Madriu. Tot plegat, considera que s'hauria d'incloure en un pla estratègic sobre l'aigua que s'hauria d'elaborar des de CAPESA i que hauria de determinar les necessitats futures de la parròquia en termes hídrics. Des del PS també creuen que la companyia d'aigües hauria de comptar amb un enginyer a temps complet.

Des de la majoria, el cònsol menor Marc Calvet ha posat de manifest que la connexió de l'hospital amb la xarxa d'Andorra la Vella "l'ha de fer el Comú" de la capital "i ens consta que ja hi estan treballant". Pel que fa a la interconnexió general entre les dues parròquies, ha remarcat que ja s'han avançat alguns dels passos que s'havien de fer, per exemple amb les obres que es van realitzar en matèria de vàlvules sota la plaça Santa Anna.

Calvet ha explicat que, un cop estigui acabat el nou dipòsit, d'aquí un any, i si s'han fet els ajustaments de pressió necessaris, ja es podran interconnectar totes dues xarxes, presumiblement a la zona de la rotonda de la Dama de gel. Tot i això, ha deixat clara la complexitat de les obres, ja que "no és obrir una clau d'aixeta o ajuntar dos tubs", sinó que, en el cas que Escaldes necessiti aigua d'Andorra la Vella, caldrà que aquesta sigui bombejada per salvar el desnivell.

En relació al pla estratègic, el cònsol menor ha assegurat que ja n'hi ha un, basat en la remodelació del POUP del 2016. Aquest, ha remarcat, ja recull les necessitats que té i que tindrà la parròquia en aquesta matèria.

stats