Política 11/10/2017

El PS demana un informe del Gesco sobre les lleis de transferències i competències

Han presentat 32 esmenes al projecte de llei de mesures urgents per a l’aplicació del conveni relatiu als drets de les persones amb discapacitat, entre les quals la supressió del contracte de baix rendiment

M. F.
3 min
El conseller del PS i president del grup parlamentari mixt, Pere López i el conseller del PS Gerard Alís, durant la roda de premsa que han ofert aquest dimecres / M. F.

Andorra la VellaEl Partit Socialdemòcrata ha demanat a la sindicatura que s’encarregui un informe al Grup d’exsíndics i ex-consellers generals (Gesco) sobre les lleis de transferències i competències, ja que consideren que els informes que tenen sobre la taula al voltant de la constitucionalitat dels textos no serveixen per resoldre els “dubtes sobre l’encaix en l’ordenament jurídic”, tal com ha posat en relleu el conseller Gerard Alís.

Des del PS consideren que el treball que s’ha pogut fer en comissió és “exprés” i no hi ha hagut temps, per tant, per analitzar els informes sobre la constitucionalitat de les lleis. Tenint en compte que han de ser “textos duradors” en el temps creuen que seria interessant que el Gesco pogués fer un informe, no vinculant, en què els exsíndics i exconsellers poguessin dir-hi la seva i “enriquir el debat polític”. Aquesta petició haurà de ser analitzada en la junta de presidents que se celebrarà aquest dijous i des del PS defensen que aquest informe s’ha de tirar endavant, ja que “les lleis s’han de fer correctament” i, per tant, posen en dubte que el seu debat s’hagi de fer sí o sí el dia 20. També recorden que la llei del Gesco determina que tenen un termini màxim de 15 dies per fer els informes però que no es parla de terminis mínims. Des del PS reiteren els perjudicis per a les parròquies que suposa, especialment, la llei de transferències i, tot i que no han volgut mostrar el seu posicionament en la votació de les lleis, han destacat que preveuen “un volum important” de reserves d’esmena, segons el conseller del PS i president del grup parlamentari mixt, Pere López.

Drets de les persones amb discapacitat

D’altra banda, el PS ha presentat un total de 32 esmenes al projecte de llei de mesures urgents per a l’aplicació del conveni relatiu als drets de les persones amb discapacitat. López n’ha destacat que tot aquell amb un menyscabament superior al 33% tingui la consideració legal de persona amb discapacitat, és a dir, que aquesta definició quedi fixada per llei i no per un reglament, per a una major seguretat jurídica. D’altra banda, demanen la supressió del contracte de baix rendiment. D’aquesta manera, López ha manifestat que estan “sorpresos” ja que s’havia anunciat que se suprimiria aquest tipus de contracte però no ha estat així i proposen la supressió de l’article on es regula, ja que “no es pot permetre” que una persona amb discapacitat percebi “un salari substancialment inferior” al d’una persona que no té cap discapacitat.

Lleis laborals

D’altra banda, i pel que fa a les tres proposicions de llei que tenen per objectiu reformar el Codi de relacions laborals: la llei de les relacions laborals, la llei d'acció sindical i patronal i la llei reguladora del conflicte col·lectiu i que Demòcrates per Andorra ha entrat aquest dimarts a tràmit parlamentari, López ha destacat que les han d’analitzar però ha reiterat que comporten “més retrocessos que avenços”, especialment pel que fa als drets i la part econòmica relacionada amb els treballadors.

Catalunya

A l’últim, i pel que fa a la declaració d’independència per part del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que ha quedat en suspens, López ha reiterat el posicionament que des del PS s’ha mantingut des de la celebració del referèndum de l’1 d’octubre: el desig que hi hagi diàleg. Així, el president del grup parlamentari mixt ha remarcat que mantenen “aquesta línia” i que estan molt atents a l’evolució dels fets.

stats