Política 12/07/2016

El PS denuncia irregularitats al SAAS que podrien constituir "una trama de corrupció"

Asseguren que els informes del 2013 i del 2014 de la intervenció general deixen al descobert adjudicacions a dit, contractacions i augments de sous irregulars, i pagaments no aprovats pel consell directiu

M.t.
2 min
Els tres consellers del Partit Socialdemòcrata / M.T.

Andorra la VellaEls consellers generals del Partit Socialdemòcrata, Pere López, Rosa Gili i Gerard Alís, han comparegut en roda de premsa per denunciar les diverses irregularitats que han constatat després d'analitzar els informes del 2013 i 2014 de la intervenció general i les actes del comitè directiu del SAAS i del consell de metges. Tal com ha destacat Alís, com a conclusió preliminar consideren que "tot això va més enllà d'un simple incompliment de la llei", de manera que creuen que "hi podria haver una trama de corrupció" dins del Servei Andorrà d'Atenció Sanitària (SAAS). "Si hi ha delicte o no, caldrà analitzar-ho més detingudament, però es veuen conductes que fan pensar en corrupció", ha assegurat.

La consellera Rosa Gili ha detallat les irregularitats trobades, que denoten un "desgavell, una disbauxa i cap planificació". En aquest sentit, Gili ha indicat que al 2013, d'un import total de 4,1 milions d'euros, hi ha un 34% de factures irregulars, mentre que al 2014 aquesta xifra augmenta fins al 42% -d'un total de 3,6 milions d'euros en pagaments.

Com a exemples, ha parlat d'un concurs públic on una de les dues empreses ofertants va denunciar que l'altra (a la qual es va adjudicar el servei) no complia amb els requisits del plec de bases, per la qual cosa va ser indemnitzada amb 6.000 euros. També ha denunciat que al 2014 es va fer una compra de 6 ambulàncies "quan aquestes ja eren propietat del Govern segons el contracte inicial", per un valor de gairebé 200.000 euros. Gili també ha parlat de diverses contractacions directes, relatives a compres de medicaments, o uns treballs sobre eficiència energètica per valor de 43.000 euros que es van fer el 2013 i que no va ser fins al 2014 quan es va obrir un concurs, que posteriorment es va declarar desert.

El doble de salari que a Catalunya

Rosa Gili també ha assenyalat que es van fer contractacions de vacants per sobre del 10% que fixava la llei, i contractacions d'alts càrrecs sense que es fiscalitzessin i sense l'acord dels directius. A més, ha destacat que es van fer contractacions de caps d'equip amb retribucions molt superiors al que està estipulat, i ha denunciat que hi ha sous que arriben a ser el doble dels que es perceben en hospitals catalans. En concret, ha assenyalat que un director clínic de l'Institut Català de la Salut té un salari de 4.700 euros mentre que el del director del SAAS ascendeix a 12.700 euros, i que en el cas dels caps de departament, els salaris passen dels 3.800 a Catalunya als 8.000 a Andorra.

Per tot plegat, el conseller Gerard Alís considera que les irregularitats van més enllà d'un incompliment puntual de la llei perquè hi ha "una reiteració any rere any". En aquest sentit, considera que hi ha una mala gestió de fons públics, i "no sé si també tràfic d'influències", que tot plegat fa pensar que "hi podria haver una trama de corrupció". De moment, el PS continuarà analitzant la documentació i està a l'espera que s'enllesteixi l'informe de fiscalització del 2015, per decidir quines accions cal emprendre. Així mateix, també estan a l'espera de rebre l'expedient que el Govern ha obert al SAAS, i demanen que l'Executiu actuï ràpidament davant de les irregularitats detectades.

stats