Política 16/01/2017

El PS vol reduir a la meitat els eventuals i que consti al pressupost

López lamenta que el Govern vulgui modificar un complement de pensió per accedir a cobrar el salari mínim a través dels comptes públics i "d'amagat" als afectats

C.g.
3 min
Els consellers generals Gerard Alís, Pere López i Rosa Gili expliquen les seves esmenes al pressupost / C.G.

Andorra la VellaEls tres consellers del PS del Grup Parlamentari Mixt, Gerard Alís, Pere López i Rosa Gili, han aprofundit aquest dilluns en les més de seixanta esmenes presentades la setmana passada al projecte de llei del pressupost. Els socialdemòcrates han volgut destacar de totes elles les destinades a augmentar els capítols d'inversions per al SAAS, la necessitat d'instal·lar a Andorra una planta de compostatge, la reducció dels costos "innecessaris" del fons de reserva de jubilació, el fre a l'augment de les taxes administratives, l'increment del control financer sobre les parapúbliques, la supressió dels canvis en els barems de valoració patrimonial i la necessitat de reorganitzar l'actual distribució dels treballadors de l'Administració. En aquest darrer sentit, l'esmena número 62 se centra a incloure una disposició final al redactat del pressupost relacionada amb els treballadors de caràcter eventual. Els darrers anys "la situació s'ha agreujat" i ha augmentat la "precarietat" del col·lectiu, ha lamentat Gili. Per això, demanen que consti al pressupost que en el termini màxim d'un any es redueixi "a la meitat" el nombre total d'eventuals a l'Administració.

Sense marxar d'aquest apartat, lamenten que des que va entrar en vigor, fa dos anys, la Llei del pla de pensions de la Funció Pública, es va eliminar la figura del funcionari pel que fa a les noves contractacions (excepte en el cas dels cossos especials). "Comencen a causar problemes aquests fets", ha assegurat Gili, ja que treballar a l'Administració "ha perdut atractiu" i costa trobar personal, ha afegit, posant com a exemple el Departament d'Estadística. Per aquest motiu, el PS proposa una disposició final per tal que es recuperi de nou la figura funcionarial.

Un altre punt on han posat molt èmfasi els consellers socialdemòcrates és en la proposta del Govern a través de la llei del pressupost de modificar els actuals barems de valoració patrimonial, uns complements de pensió que s'apliquen per tal que les persones que en reben puguin arribar al salari mínim. El Govern vol endurir "moltíssim" les condicions, ha assegurat López, i ho ha "colat" a través del pressupost. A més, el conseller socialdemòcrata ha assegurat que ha mantingut converses amb els afectats (col·lectiu de gent gran i persones discapacitades), i "ningú els ho ha comentat". "Utilitzen el pressupost per modificar un aspecte social de gran envergadura" i "a sobre ho fan d'amagat", ha criticat.

Més inversió per al SAAS

D'altres esmenes que han volgut destacar van relacionades amb la necessitat d'invertir més dins del SAAS, un fet que la pròpia parapública ha alertat a la memòria del seu pressupost, per evitar caure en "l'obsolescència" dels seus equips, ha exposat Gili. Per aquest motiu diverses esmenes van centrades a reduir despeses de funcionament o regularitzar certs contractes salarials d'alts càrrecs de dins del SAAS, que tenen "clàusules abusives".

D'altra banda, els socialdemòcrates també exigeixen que es redueixi la partida dedicada a conservació de carreteres, "on hi dediquem massa recursos", ha assegurat Gili, per fer al país una planta de compostatge i matèria orgànica". Hi volen destinar 200.000 euros.

Per la seva banda, Gerard Alís ha informat que el fons de reserva de jubilació té costos afegits innecessaris, i diverses esmenes van destinades a rebaixar-los, "en benefici dels futurs jubilats, perquè el fons creixi". Alís també ha estat qui ha valorat l'augment de les taxes administratives que vol fer el Govern a través de la llei del pressupost. L'augment en línies generals és del 6%, una pujada "que no és justificada". "Ens sobta que les augmentin de cop", motiu pel qual demanen certa "transitorietat".

Els socialdemòcrates també han presentat esmenes relacionades amb la fiscalització i el control de les parapúbliques. "Ens sobta que aquest any, enlloc d'augmentar i reforçar el control, es redueixi", ha insistit Alís. Per això també han presentat demanen augmentar aquesta partida.

Finalment, han presentat una esmena relacionada amb l'augment del personal per a l'AREB i per diversos estudis a aquest organisme "que no tenen justificació", i una per frenar la partida destinada a gabinet de comunicació del Govern, a seu parer massa elevada (creix un 213%). "Estan més preocupats en comunicar que en fer accions polítiques", ha lamentat López.

stats