Política 22/03/2017

El PS vol que el personal tècnic d’Estadística sigui obligatòriament funcionari

La consellera general Rosa Gili ha posat en relleu la necessitat d’aquesta mesura, ja que “els tècnics han de gestionar dades sensibles”

ARA Andorra
3 min
Els consellers Gerard Alís i Rosa Gili han presentat les esmenes / ARXIU ANA

Andorra la VellaEl PS vol que tot el personal tècnic del departament d’Estadística sigui funcionari. Així ho proposa amb les esmenes presentades al projecte de llei del Pla d’Estadística 2017-2020 a tràmit al Consell General. Des de la formació, segons s'informa en un comunicat, es posa en relleu el caràcter confidencial de part de la informació amb què tracta aquest servei, fet que fa necessari que els treballadors tinguin aquest estatus. L’altre canvi important que es vol introduir al text l’obligatorietat que hi hagi sistemes de traçabilitat de les dades, tal com ja s’ha fet amb la llei de drets i deures del pacient i de la història clínica.

Els consellers generals socialdemòcrates han presentat set esmenes al projecte legislatiu. Dues persegueixen justament que el personal del departament sigui funcionari, tot posant en relleu “la sensibilitat de les dades tractades”. I és que, es recorda, que sota la responsabilitat d’aquests treballadors hi ha informació “de caràcter confidencial”.

La parlamentària Rosa Gili ha posat en relleu la necessitat d’aquesta mesura, ja que “els tècnics han de gestionar dades sensibles”. Per tant, “per la importància que poden tenir i per la seva protecció, han de ser funcionaris qui les gestionin”. Al seu entendre, així “es dona més seguretat a la seva feina”. De fet, la consellera general ha volgut recordar el posicionament contrari del PS, expressat ja anteriorment, en relació a l’eliminació en la major part de l’administració pública de la figura del funcionari pels importants problemes que pot i, de fet, està generant.

Altres dues esmenes tenen com a objectiu millorar les garanties que es donen a les dades i, sobretot, en casos de la seva transmissió. Per una banda, es demana que es garanteixi la seva “traçabilitat” així com “de les persones que facilitin i reben les dades”. A més, es posa negre sobre blanc que caldrà que el seu propietari autoritzi el traspàs. En aquest sentit, es posa en relleu que aquestes propostes són coherents amb les fetes també a la llei de drets i deures dels pacients i d’història clínica.

Gili ha recordat el treball fet amb aquest darrer projecte legislatiu, amb el qual “hem posat en evidència la importància de la protecció de les dades personals i hem fet esmenes per reforçar-la”. Amb la llei d’Estadística, “vist que també hi ha gestió de dades confidencials, també cal el mateix tracte de traçabilitat en relació a aquesta informació sensible”.

Una altra esmena fa referència als membres del Consell Andorrà d’Estadística. Es deixa clar que “en cap cas, els càrrecs rebran remuneració per la seva pertinença i participació” a l’òrgan.

Esmenes a la modificació de la Llei del saig i el Codi de l’administració

Per altra banda, els consellers generals del PS també han presentat tres esmenes a un altre projecte legislatiu en tràmit, en aquest cas el que vol modificar la Llei del saig i el Codi de l’Administració. El principal canvi proposat serveix per afegir al text una disposició transitòria que permeti que “els procediments d’execució en curs a la data d’entrada en vigor de la present Llei que estiguin a càrrecs dels saigs (...) també els seran d’aplicació les noves disposicions previstes”. El text persegueix que un major nombre de procediments d’execucions forçoses puguin ser tramitats per saigs o per l’administració amb l’objectiu d’aconseguir una necessària agilització d’aquests processos.

stats