Política 19/01/2017

El PS, preocupat per l'impacte de l'increment de preus públics

Qualifiquen els augments a les parròquies d'"indiscriminats, aleatoris i discriminatoris"

M.f.
2 min
Els consellers comunals Joan Sans, Dolors Carmona i Cèlia Vendrell amb la secretària d’organització del PS, Susanna Vela / M.F.

Andorra la VellaDes del Partit Socialdemòcrata (PS) es mostren preocupats per l'impacte que pot tenir l'increment de preus públics que han aprovat les corporacions comunals de cara a aquest 2017. Consideren que aquests augments són "indiscriminats, aleatoris i discriminatoris" i creuen que no hi ha cap argument de pes al darrere que justifiqui la decisió. Així ho han posat en relleu en una roda de premsa que han ofert aquest dijous la secretària d’organització del PS, Susanna Vela, i els consellers comunals de PS+Independents a Encamp, Joan Sans; Andorra la Vella, Dolors Carmona; i Escaldes-Engordany, Cèlia Vendrell.

D'aquesta manera, Vela ha remarcat que "molts ciutadans" els han manifestat "la seva preocupació" per aquests increments que afecten en molts dels casos serveis socials i ha destacat que els governs comunals, amb aquestes decisions, estan "vetant l'accés a serveis públics que són bàsics per a la ciutadania".

Per parròquies, Carmona ha denunciat que a Andorra la Vella és on s'estan patint els increments més significatius i ha lamentat que des de la majoria s'hagi tingut una visió "del servei públic mercantilista". Ha lamentat que amb l'increment del preus dels aparcaments els ciutadans veuran afectat "el seu poder adquisitiu" com també amb l'increment de l'aigua, un aspecte en què creu que no s'hauria de repercutir en els ciutadans el que pugui suposar la millora de la qualitat. S'ha mostrat, a més, crítica amb l'augment de preus als Serradells que pot fer que molts ciutadans es plantegin "canviar de servei" i també amb l'increment a la ludoteca i a l'escola bressol, sense que això "obeeixi a cap argumentari".

Sans ha estat especialment crític, més enllà dels increments a l'aigua, aparcaments o als centres esportius, per l'augment que es donarà en l'Àrea Jovent i ha dit que no es pot pretendre argumentar que s'ha de pagar els serveis pel que costen ja que d'aquesta manera no es pot parlar de servei públic i creu que això suposa un càstig per a les classes mitjana i baixa de la parròquia, que acabaran optant per no fer ús d'aquest servei per evitar haver d'anar als serveis socials a "despullar la seva intimitat". Creu que la majoria peca de "poca sensibilitat social" i que el fet que aquest augment suposi per a la corporació només uns 3.000 euros de més "ratlla la indecència".

Vendrell, de la seva banda, ha dit que a Escaldes no es pot parlar d'un augment dels preus públics però lamenta els canvis que s'han fet en l'impost de propietats, ja que considera que hauria de patir canvis per no penalitzar la classe mitjana. Així, insisteix en que es pagui més a partir dels 160 metres quadrats i no a partir dels 100, com s'ha aprovat.

Transferències

Des del PS es critica la política social de Demòcrates per Andorra que es fa en base a la concepció de la "precarietat", tal com ha remarcat Carmona. I lamenten que mentre es demana que es tornin a congelar les transferències s'apugin els preus públics. En aquest sentit han reiterat que es faci la feina pel que fa a les competències, és a dir, que s'avanci en aquest sentit, per poder plantejar-se el suport a la congelació.

stats