Política 25/07/2016

Pacte d'Estat sobre salut, a la tardor

Álvarez Marfany exposa les línies de la reforma sanitària als consellers esperant el màxim suport

Ana
3 min
El president de la CASS, Jean-Michel Rascagneres; el ministre de Salut, Carles Álvarez Marfany i el director general del SAAS, Josep Maria Piqué , abans de la comissió legislativa

Andorra la VellaEl ministre de Salut, Carles Álvarez Marfany, ha exposat al davant de la Comissió Legislativa de Sanitat i Medi Ambient les línies bàsiques del nou model sanitari que es volen impulsar i, d'aquesta manera, ha formalitzat la proposta de pacte d'Estat als diferents grups parlamentaris. El titular de Salut ha destacat que espera que a la tardor es pugui tancar aquest pacte després que els consellers puguin analitzar l'esborrany que els farà arribar aquesta mateixa setmana i ha remarcat la voluntat que el suport pugui ser majoritari ja que ha manifestat que ha volgut transmetre les "línies clares" del que es vol impulsar i que, per tant, espera que "quanta més gent hi hagi involucrada, millor" per poder començar ja a concretar accions.

Des de l'oposició han rebut aquesta oferta formal a l'espera de veure quin és el contingut d'aquest esborrany per decidir si finalment donen o no suport a aquest pacte i s'hi han mostrat favorables sempre que l'objectiu sigui la qualitat i l'eficiència del sistema. D'aquesta manera, la consellera del Partit Socialdemòcrata, Rosa Gili, ha destacat que si el que s'espera d'ells és que hi hagi un treball "constructiu" s'hi sumaran, tot i que no els necessiten, ha dit, i ha manifestat que tothom el que pretén és el que sistema funcioni sota les premisses que sigui "eficient i de qualitat". De totes manera, ha destacat que en la compareixença d'aquest dilluns haurien volgut que hi hagués "més concreció" per part del ministre en les accions anunciades i que caldrà veure quin paper es vol que hi desenvolupin, tenint en compte el paper legislatiu del Consell General. També la consellera de Socialdemocràcia i Progrés, Sílvia Bonet, ha manifestat que li hagués agradat un major detall si bé ha manifestat que ells sempre estan oberts a prendre part "en taules de treball o treball en equip". Per això, si creuen que el treball que es planteja és "seriós" i no consisteix a seure a una taula per "donar voltes" donaran suport a aquesta proposta, tot i que també han avançat que la seva "línia vermella" serà que "no hi hagi retallades".

D'altra banda, la consellera general liberal Carine Montaner ha destacat que les línies "ja fa temps que estan marcades" i ha lamentat que des del 2010 "no s'ha fet gran cosa", per la qual cosa espera que el Govern, "que és qui pot fer i actuar", comenci a plasmar certes accions. A l'últim, el president de la Comissió Legislativa de Sanitat i Medi Ambient, Carles Jordana, ha destacat el fet que aquest pacte d'Estat és "important per la reforma sanitària" i que per tant estan "ansiosos" que comenci a plasmar-se la feina.

Les línies a seguir

Álvarez Marfany ha reiterat la voluntat que els consellers se sumin al pacte, si bé ha manifestat que la reforma sanitària tirarà endavant sota unes premisses bàsiques per aconseguir un sistema de qualitat, eficient i que sigui sostenible. Així, es vol donar un impuls al metge referent, de tal manera que sigui el de capçalera qui derivi el pacient a l'especialista, si bé algunes especialitats seran d'accés directe, com oftalmologia; es mantindrà, de manera paral·lela, el sistema de lliure elecció actual però es penalitzarà amb un major cost per al pacient. Altra de les línies és regular la implantació dels professionals sanitaris a través d'un sistema d'acreditació. També es pretén apostar per la prevenció, amb una especial atenció a les malalties cròniques com la diabetis, que de fet serà el primer dels programes que es posaran en marxa després de la prova pilot que ara ja s'ha analitzat. Altre dels objectius és crear una comissió mixta entre el Servei Andorrà d'Atenció Sanitària (SAAS), la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) i el Ministeri perque hi hagi una major coordinació i control. També es vol donar un impuls definitiu a la cartera de serveis i la història clínica compartida. El ministre també ha indicat que hi ha la possibilitat que els serveis dels piscòlegs s'incloguin dins la cartera de serveis.

El ministre també ha presentat als consellers el calendari d'alguna de les accions i, d'aquesta manera, es vol tramitar aquesta tardor la llei de drets i deures i història clínica compartida.

stats