Política 01/03/2015

Participació del 65,62% en el tancament dels col·legis electorals

Han votat un total de 16.084 electors, un 8,5% menys que a les generals del 2011

N.m.
3 min
Participació total. / N.M.

Andorra la Vella16.084 persones han exercit aquest diumenge el seu dret a vot a les eleccions generals per escollir la composició del nou Consell General. És doncs un 65,6% dels 24.512 electors, amb una abstenció del 34,38%. Això suposa una participació del 8,5% menys que el 2011 i aproximadament un 1% més que en les darreres comunals, segons ha explicat el ministre de Justícia i Interior en funcions, Xavier Espot.

El ministre ha assegurat que la davallada de la participació era previsible per l’ampliació del cens electoral i perquè ja s’ha anat veient aquesta tendència elecció rere elecció. Amb tot, ha reconegut que hi pot haver "part de desencís", un fenòmen que es reprodueix en altres països. Per tot això, ha apel·lat a fer "una reflexió conjunta i serena" per veure les causes d’aquest fet.

Per parròquies, Ordino i la Massana han estat les parròquies amb més participació amb un 76,3% i un 72,7%, a continuació Canillo ha registrat un 71,4% de participació i Sant Julià un 70,2%. Per últim, Encamp i Escaldes han rebut un 64,6 i un 64,7% dels vots sobre el cens respectivament i Andorra la Vella ha tancat amb una participació del 64,7%.

Reaccions dels partits

Sobre el descens de la participació, el candidat nacional d'SDP, Víctor Naudi, ha indicat que "ens ha de preocupar" perquè clarament demostra que no s'ha mobilitzat l'elector i ha afegit que caldrà saber si es deu a l'apatia que "denunciàvem durant la campanya, i el cansament de la forma d'actuar de DA". De tota manera, ha reconegut que cal pensar que se segueix en la tendència d'anys anteriors, és a dir, que com més creix el cens, més baixa la participació.

Des de Demòcrates per Andorra, el número nou de la llista nacional, Èric Jové, ha assegurat que "no podem estar contents amb una baixada de la participació, i des del partit hem d'analitzar com fer que els ciutadans participin més de la política". Jové ha admès que en relació a les darreres generals, la baixada ha estat de prop de nou punts, però que en relació a les últimes comunals el resultat ha estat similar. En relació a aquesta darrera dada ha afirmat que "estem estabilitzant el percentatge de participació".

El número dos de la llista nacional de Liberals d’Andorra, Jordi Gallardo, ha manifestat que la davallada de la participació "no és una dada positiva per ningú". El candidat ha fet una doble lectura: d’una banda que "a mesura que augmenta el cens la participació disminueix" i d’altra que "potser no hem estat capaços de passar el missatge". No obstant Gallardo ha insistit que la participació continua sent suficientment representativa. Pel que fa a l’afectació que pugui tenir sobre Ld'A directament ha reconegut que és molt complicat valorar-ho perquè els liberals tenia una doble tasca: recuperar l’electoral fidel històric i engrescar els nous electors. "Vull pensar que és el nou elector que no hem estat capaços de convèncer", ha manifestat, abans de recordar la dificultat per transmetre el missatge a les parròquies centrals -de fet, Andorra la Vella ha patit la pitjor xifra de participació- on només es pot fer a través de "reunions de barri i aprofitant els mitjans de comunicació".

Per la seva banda, el candidat per la coalició Junts a Encamp, David Rios, ha fet una valoració negativa de la participació en aquestes eleccions generals i ha assegurat que "no ens satisfà". Rios ha considerat que aquesta davallada de participació pot estar motivada, "o bé pel cansament de la ciutadania respecte a la política actual o potser també perquè les forces polítiques no hem sabut trobar el ganxo per fer que s'interessin per política i vagin a votar".

stats