Política 14/10/2015

Passen d'11 a 9 els països europeus que consideren Andorra paradís fiscal

Espanya i Estònia han eliminat el Principat del llistat d'estats que consideren que no apliquen els estàndars de bona governança a nivell fiscal, un fet que permetria a Andorra sortir de la 'llista Moscovici'

Ana
3 min
Països que cataloguen Andorra com a paradís fiscal, segons la CE

Andorra la VellaEl nombre de països europeus que cataloguen Andorra com a paradís fiscal ha baixat d'onze a nou, després que Espanya i Letònia hagin tret el Principat de la seva llista. La Comissió Europea acaba d'actualitzar les llistes on els diferents estats membres apunten quins estats d'arreu del món consideren que no apliquen els estàndards de bona governança a nivell fiscal. En funció dels llistats d'aquests països, de fet, la Unió Europea havia elaborat la seva pròpia llista dels menys cooperants del món en l'àmbit fiscal. En ella s'hi incloïen aquells que formaven part de deu o més llistes d'algun país de la UE, de manera que Andorra hi estava inclosa.

En la roda de premsa d'aquest dimecres, posterior al Consell de Ministres, però, el ministre portaveu, Jordi Cinca ha assegurat que aquest rànquing elaborat per la UE -conegut com a 'llista Moscovici', en referència a l'eurocomissari d'Afers Econòmics, Pierre Moscovici- ja no és consultable.

"La llista ha deixat d'estar penjada on estava fins ara i, com a tal, ja no es pot trobar", ha assegurat. Tot i això, ha admès que "no hi ha hagut una manifestació concreta de la UE en què es digui que ja no està penjada perquè ha deixat de ser vigent".

Sigui com sigui, Cinca ha destacat que, tenint en compte els criteris d'aquesta llista original, Andorra ja no en formaria part. El ministre ha qualificat aquest fet de lògic, ja que "quan tot just s'acabava de publicar, Espanya ja va manifestar que Andorra no havia de ser a la seva llista i que es tractava d'un error".

Amb l'actualització que acaba de fer la CE, doncs, s'ha pogut constatar que Espanya ja ha fet aquesta modificació i que Estònia, de fet, ha eliminat totalment la seva llista.

Accions per sortir de totes les llistes

En aquest sentit, Cinca ha recordat que Andorra ha començat i ha anunciat un seguit d'accions per tal d'explicar la realitat del país a alguns dels estats que encara inclouen o incloïen el Principat en la seva llista. En aquest punt, Cinca ha recordat la visita que va fer fa unes setmanes el ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, als països bàltics.

Cinca s'ha mostrat convençut que la informació aportada per Saboya "permetrà fer desaparèixer progressivament d'aquestes llistes" i, de fet, ha destacat que un dels tres estats bàltics, Estònia, ja l'ha tret.

El ministre portaveu també ha destacat que aprofitant la seva recent presència a les Nacions Unides, tant el mateix cap de Govern com el ministre Saboya van mantenir reunions bilaterals amb altres estats que encara tenen Andorra a la seva llista, com ara Bulgària, Croàcia, Itàlia, Portugal o Bèlgica.

En aquestes trobades bilaterals, ha destacat Cinca, "es va donar la informació suficient" i això "ens fa entendre que a mesura que la UE vagi actualitzant aquestes llistes, nosaltres hi anirem desapareixent".

Cinca ha insistit que "nosaltres entenem que no hi hauríem d'haver estat des d'un bon principi" en aquesta 'llista Moscovici'. En aquest sentit, ha afegit que amb el temps s'ha constatat que "algunes llistes no estaven actualitzades".

També ha lamentat que alguns estats han barrejat en les seves llistes els països amb una baixa fiscalitat amb els països no cooperadors, i ha deixat clar que "la fiscalitat d'Andorra és la que és, però és homologada i, de fet, similar a la d'alguns estats de la UE", però ha afegit que el Principat "ha demostrat abastament la seva voluntat de cooperació".

Una delegació de la UE coneix la realitat d'Andorra

D'altra banda, Cinca també ha donat a conèixer que aquests dies visita el país una delegació de la Unió Europea encapçalada per Claude Martin, cap negociador adjunt de la unió. Durant aquesta visita, realitzada arran d'una invitació del Govern, els representants de la UE es trobaran amb els diferents grups parlamentaris així com amb els col·lectius empresarials del país, per tal de copsar les seves opinions en relació a l'acord d'associació i tenir en comte totes les sensibilitats del país durant el procés de negociació. Aquest mateix dimecres, a més, la delegació s'han reunit també amb els ministres.

stats