Política 30/05/2015

Pintat no vol que s'encari l'acord d'associació de la mateixa manera que l'afer BPA

Saboya creu que "hi ha missatges que han passat" a la banda de la Unió Europea i que això "és una bona entrada per a les negociacions"

Ana
3 min
El president del grup liberal, Josep Pintat / J.D.

CanòlichEl president del grup liberal al Consell General, Josep Pintat, ha demanat, aquest dissabte a la festivitat de la Mare de Déu de Canòlich, que "vistes les comunicacions trameses pel Govern al consolat nord-americà i les conseqüències que ens han portat, si encarem les negociacions [per a l'acord d'associació amb la UE] de la mateixa manera, no anem bé, potser que reflexionem una mica". Les declaracions les ha fet en referència a les novetats comunicades pel ministre d'Afers Exteriors, Gilber Saboya, a la comissió legislativa d'Afers d'Exteriors del Consell General, buscant la complicitat dels grups per negociar l'acord amb "una sola veu" a Brussel·les, que "és un negociador molt fort davant nostre", com ha explicat el mateix Saboya a la diada de Canòlich.

El ministre Saboya ha recordat que el Govern ha marcat unes línies polítiques, com la preservació de l'acord duaner, l'eliminació d'obstacles per als nacionals andorrans a l'hora d'estudiar i treballar a la UE, o una gestió "eficient" dels fluxos d'immigració al país, que "d'entrada ens semblaven importants al Govern". Pintat, per la seva banda, ha insistit que la seva posició era "no córrer tant amb l'acord d'associació" i que "per nosaltres les línies vermelles que posem són saber quins són els interessos del país, de les persones i què ens pot aportar estar allà [associat amb la UE]". El líder liberal ha criticat el fet que, segons ells, el Govern no hagi parlat fins ara sobre la qüestió amb la societat civil.

Saboya ha insistit que les negociacions per a un acord d'associació amb la UE estan encara en un punt institucional, sense entrar en una fase "sectorial", que vindrà "més endavant". Per tant, la circulació de mercaderies i l'acord duaner, la circulació de persones, serveis i capitals, temes cabdals per al Principat, són temes que encara no s'han negociat amb la UE, sinó que s'està fixant el marc comú que comparteixen Mònaco, San Marino i Andorra, per atacar la qüestió conjuntament.

No obstant això, Saboya ha reconegut que l'acord duaner, trobar un "bon equilibri" per permetre els andorrans estudiar i treballar a la UE "sense els obstacles que tenen avui en dia", o una gestió pròpia dels fluxos d'immigració, seran requisits per al Govern. Són línies que Saboya qualifica d'"importants per al Govern" i que ara expliquen a la comissió legislativa d'afers exteriors, perquè la nova legislatura ha implicat canvis en el parlament i la passada "havien sigut compartides per tots els partits".

Saboya, ha reconegut, a més, que Brussel·les "és un negociador molt fort davant nostre i si no hi anem amb una sola veu, no tindrem les millors condicions per negociar". Josep Pintat s'ha pronunciat en la mateixa línia, però ha matisat que "a una negociació s'ha d'anar amb els fonaments ben sòlids i no sé si ells [el Govern] estan d'acord amb nosaltres, potser és aquí on hi ha la divergència".

El líder liberal ha criticat que el Govern hagi deixat per a després de la discussió parlamentària la interpel·lació a la societat civil. "Penso que vistes les comunicacions trameses pel Govern al consolat nord-americà i les conseqüències que ens han portat, si encarem les negociacions de la mateixa manera, no anem bé, potser que reflexionem una mica", ha afegit Pintat. Segons el president del grup liberal s'hauria d'haver parlat abans amb la societat civil i posar línies vermelles sabent quins són els interessos del país.

Saboya ha afegit que creu que "hi ha missatges que han passat" a la banda de la Unió Europea i que això "és una bona entrada per a les negociacions".

stats